email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Revizii mijloace fixe. Cum intocmim monografia contabila?

mijloc fixmonografieactivecosturivaloare de intraremajoraremonografia contabila



Pentru repararea si revizia unui mijloc fix inchiriat se va lua ca exemplu o factura care implica un cost de 1.500 lei pentru operatiune de revizie. Societatea are in folosinta utilajul fara a-l avea insa si in proprietate. Vom vedea astfel daca se poate crea imobilizare cu factura respectiva sau daca se considera cheltuieli curente ale perioadei. Totodata, vom vedea cum se face monografia contabila daca utilajul ar fi in proprietatea societatii.

Potrivit prevederilor art. 24 alin. 15^1 din Codul Fiscal in cazul in care se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile cu valoare fiscala ramasa neamortizata, cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale se recalculeaza in mod corespunzator, prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite, pe durata normala de utilizare ramasa.
 
Potrivit pgf. 107, alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, o entitate nu recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costurile intretinerii zilnice a elementului respectiv, costuri recunoscute in contul de profit si pierdere pe masura ce sunt efectuate. Scopul acestor cheltuieli il constituie reparatiile si intretinerea curente ale elementului de imobilizari corporale.

La alineatul (2) din paragraful mentionat sunt specificate costurile care se capitalizeaza in valoarea activului imobilizat, respectiv cheltuielile cu lucrarile de reparatii, altele decat cele curente, efectuate potrivit conditiilor tehnice de exploatare a activelor respective, care au ca rezultat imbunatatirea parametrilor tehnici sau sunt indispensabile, la intervale regulate, pentru a asigura continuarea exploatarii activelor la parametrii normali.
 
Cheltuielile cu reparatiile pot include:
-          sumele facturate de furnizori pentru lucrarile efectuate
-          valoarea manoperei
-          consumurile de stocuri
-          amortizarea si alte cheltuieli atribuibile in cazul lucrarilor executate in regie proprie.
 
Entitatea trebuie sa stabileasca prin politicile contabile criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere.

 
In conformitate cu prevederile pct. 107 alin. 1 si 2 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009:

" (1) Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata.

   (2) Sunt recunoscute ca o componenta a activului, sub forma cheltuielilor ulterioare, investitiile efectuate la imobilizarile corporale. Acestea trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial.”
 
Potrivit datelor furnizate cheltuielile efectuate cu rebobinarea motorului sunt costuri legate de functionarea normala a acestuia care nu vor mari parametrii de functionare ai masinii de tricotat.

Din punct de vedere contabil acestea pot fi inregistrate ca si costuri ale perioadei. Pentru a nu incarca artificial costurile perioadei cheltuielile legate de rebobinarea motorului pot fi inregistrate prin intermediul contului 471 "Cheltuieli inregistrate in avans” la primirea facturii furnizorului si, ulterior, repartizate treptat in costurile curente ale perioadei potrivit duratei estimate de utilizare a masinii.
 
Si in cazul in care masina de tricotat este inchiriata tratamentul contabil este acelasi. Conditia esentiala a deductibilitatii cheltuielii cu reparatia / revizia tehnica este ca aceasta sa fie specificata in contractul de inchiriere.

Dat fiind ca valoarea reparatiei nu depaseste 2.500 lei (valoarea minima de intrare a activelor fixe stabilita conform HG 72 /2014) consider ca nu trebuie sa creati un mijloc fix nou cu valoarea costurilor privind rebobinarea si sa-l amortizati pe durata contractului de inchiriere.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloc fixmonografieactivecosturivaloare de intraremajoraremonografia contabila


Data aparitiei: 05 Mai 2014

Votati articolul "Revizii mijloace fixe. Cum intocmim monografia contabila?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X