email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua strategie de parteneriat de tara pentru Romania. Care vor fi avantajele?

parteneriat de taraRomaniafinantareimprumuturireforma economicEURIBOR


    La 22 mai 2014, Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale a aprobat Strategia de parteneriat de tara pentru Romania pe perioada 2014 - 2017 si primul imprumut pentru politici de dezvoltare (DPL), in valoare de 750 milioane euro, sub egida acestei strategii.

    Prin intermediul noii strategii de parteneriat, Banca Mondiala, in calitate de partener, isi propune sa acorde sprijin Romaniei in vederea indeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, in conformitate cu Programul de guvernare, Programul de convergenta si Programul national de reforma, precum si in vederea dezvoltarii capacitatii de a aborda aspecte institutionale si sociale necesare pentru atingerea standardelor UE.

    in acest sens, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare va utiliza o gama variata de instrumente financiare si o combinatie de servicii de analiza si de consultanta. Corporatia Financiara Internationala (IFC) si Agentia de Garantii si Investitii Multilaterale (MIGA) se vor concentra pe sustinerea eforturilor de dezvoltare a sectorului privat si respectiv de sprijinire a intreprinderilor de stat din sectorul energetic.

    "Romania este in prezent mai bine pregatita decat in 2008 sa absoarba volatilitatile regionale si mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomica permite atingerea obiectivului de crestere economica de peste 3,5% pe termen mediu. In acelasi timp, asigurarea convergentei cu Uniunea Europena necesita investitii in infrastructura, imbunatatirea utilizarii fondurilor europene si sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocari pe care le recunoastem si speram ca asistenta financiara si tehnica din partea grupului Bancii Mondiale sã contribuie la atingerea acestor obiective" a spus Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget si guvernator pentru Romania in cadrul grupului Bãncii Mondiale.

    Imprumutul aprobat este primul din cadrul primei serii de imprumuturi programatice pentru politici de dezvoltare ce va fi acordata Romaniei de catre BIRD, in perioada 2014 - 2015 in vederea eficientizarii finantelor publice si cresterii economice. Al doilea imprumut din aceasta serie, in valoare de cca. 1 miliard USD, se va contracta in prima parte a anului 2015.

    "Preocuparea noastra pentru urmatorul orizont de timp este ca Romania sa isi continue tendinta de crestere economica si implementarea reformelor structurale. Astfel, salutam decizia Bancii Mondiale de a sprijini acest deziderat, inclusiv prin noul parteneriat de tara, ale carui obiective reflecta si dorinta noastra de a oferi mediului de afaceri predictibilitate si un sector public mai eficient. De-a lungul timpului, Romania a dezvoltat un parteneriat solid cu Banca Mondiala, care a permis interventii in diverse sectoare ale economiei si speram ca in viitor sa contribuie la implementarea unui pachet de reforme structurale, inclusiv in domeniul finantelor publice. stiu ca mediul de afaceri asteapta masuri prin care sa dovedim ca intelegem sistemul fiscal ca pe o parghie de crestere si de dezvoltare economica, nu doar ca pe un instrument care aduce venituri la buget. Politicile fiscale pe care le voi aplica vor duce la realizarea unui sistem fiscal mai eficient, mai predictibil si mai transparent,” a declarat Ioana Petrescu, ministrul finantelor publice.

    Imprumuturile de tip DPL vor sprijini Romania in procesul de reforma economica si vor conduce - printre altele - si la atingerea obiectivelor de management al datoriei publice guvernamentale, extinzand maturitatea portofoliului de datorie publica, la un cost avantajos. Contractarea imprumuturilor de tip DPL este conditionata de indeplinirea unor masuri de reforma agreate cu Banca, asociate unor sectoare economice. Masurile de reforma specifice primei serii DPL, se refera in principal la intarirea managementului datoriei publice, a eficientei cheltuielilor publice (prin introducerea bugetelor pe programe bazate pe rezultate si prioritizarea investitiilor publice semnificative), imbunatatirea managementului si performantelor intreprinderilor de stat (prin intarirea rolului statului in calitate de actionar) si imbunatatirea functionarii pietei de energie si a pietei de capital, precum si masuri privind cadastrul si proprietatea imobiliara. Acestea sunt agreate si in cadrul pachetului curent de finantare multilaterala de tip preventiv incheiat cu FMI si UE.

    Primul imprumut aprobat pentru politici de dezvoltare, in valoare de 750 de milioane de euro, este acordat pe o perioada de 18 ani, la o dobanda egala cu rata dobanzii EURIBOR la 6 luni + o marja variabila (marja indicativa actuala este de 0,47%, aceasta fiind modificata de Banca la fiecare 6 luni), urmand a fi rambursat intr-o singura transa la 15 mai 2032. Totodata, BIRD percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma imprumutului, platibil anterior tragerii sumelor imprumutului. Sumele imprumutului vor fi disponibilizate de banca, la cererea imprumutatului, dupa ratificarea acestuia conform legislatiei romane in vigoare. Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale conform legislatiei privind datoria publica.


Sursa: MFP



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
parteneriat de taraRomaniafinantareimprumuturireforma economicEURIBOR


Data aparitiei: 26 Mai 2014

Votati articolul "Noua strategie de parteneriat de tara pentru Romania. Care vor fi avantajele?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X