email
Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Monografie contabila pentru impozit nerezidenti. Ce declaratii se depun?

monografie contabilaimpozit nerezidentiimpozitul pe venitul nerezidentilorfacturainregistrari


O societate primeste o factura din India pentru licenta pagina web. Vom vedea cum se intocmeste monografia contabila, daca este datorat impozit nerezidenti pentru aceasta factura, ce declaratii se depun si unde se inregistreaza in decontul de cheltuieli.

Potrivit prevederilor art. 129 din Codul Fiscal se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri.

        Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt cesiunea bunurilor necorporale, indiferent daca acestea fac sau nu obiectul unui drept de proprietate, cum sunt: transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare.

            Locul de prestare a serviciilor se determina potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Astfel, locul prestarii de servicii este la sediul beneficiarului, adica in Romania.

Potrivit pct. 13 alin (8) din Normele metodologice date in aplicarea art. 133 serviciile prevazute prestate de prestatori stabiliti in afara Comunitatii catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 153 si 153^1 din Codul fiscal.

     La achizitia licentei din punctul de vedere al TVA, se efectueaza taxare inversa si nu se inregistreaza suma in declaratia 390 dar se va inregistra valoarea TVA in  decontul de TVA 300 la randul 20.

Inregistrarea in  contabilitate:

    205                                =                                              404

Concesiuni, brevete, licente,                                   Furnizori de imobilizari
marci comerciale, drepturi si active similare
taxare inversa

     4426                                  =                                       4427
 TVA deductibila                                                        TVA colectat
             
       In ceea ce priveste impozitul pe venitul nerezidentilor potrivit art. veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, cuprind redevente de la un rezident.

       Potrivit normelor metodologice termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal, indiferent daca suma trebuie platita conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a incalcarii drepturilor legale ale unei alte persoane.

       In cazul unei tranzactii care implica transferul de software, incadrarea ca redeventa a sumei care trebuie platita depinde de natura drepturilor transferate.

       In cazul transferului unui drept partial dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie platita este o redeventa daca primitorul dobandeste dreptul de a utiliza acel software, astfel incat lipsa acestui drept constituie o incalcare a copyright-ului. Exemple de astfel de tranzactii sunt transferurile de drepturi de a reproduce si distribui catre public orice software, precum si transferurile de drept de a modifica si a face public orice software.

        In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator.

        In consecinta, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze.
        Acelasi rezultat se aplica si pentru "drepturi de retea sau site", in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv in scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului.

         In cazul achizitiei tuturor drepturilor dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie platita nu este pentru folosirea sau dreptul de a folosi acel software, in consecinta nefiind o redeventa.
          Nu reprezinta redevente sumele platite de intermediarii distribuitori ai unui software in baza unui contract prin care se acorda frecvent dreptul de distributie a unor exemplare ale software-ului, fara a da dreptul de reproducere. Distributia poate fi facuta pe suporturi tangibile sau pe cale electronica, fara ca distribuitorul sa aiba dreptul de a reproduce software-ul. De asemenea, nu reprezinta redeventa suma platita pentru un software ce urmeaza a fi supus unui proces de personalizare in vederea instalarii sale. In aceste tranzactii, intermediarii distribuitori platesc numai pentru achizitionarea exemplarelor de software si nu pentru a exploata un drept de autor pentru software.

Suma care trebuie platita pentru folosirea sau dreptul de a folosi ideile sau principiile cu privire la un software, cum ar fi schemele logice, algoritmii sau limbajele de programare, este o redeventa.

Software este orice program sau serie de programe care contine instructiuni pentru un computer, atat pentru operarea computerului (software de operare) cat si pentru indeplinirea altor sarcini (software de aplicatie).
 
Astfel, daca programul este utilizat exclusiv de beneficiarul din Romania suma nu reprezinta o redeventa si nu se datoreaza impozit pe venitul nerezidentilor.
 
In functie de prevederile contractuale se va analiza modul de utilizare a soft- ului si se va determina daca acesta reprezinta sau nu o redeventa.

In cazul in care softul se revinde, se inchiriaza altora, etc si reprezinta o redeventa se va datora impozit pe venitul nerezidentilor in cota de 16%, prin retinere la sursa.

Retinerea impozitului
401                              =                                  446
 
Plata impozitului
446                              =                                  5121
 
Pentru aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri, ratificata prin Legea nr. 329/2013  este necesara  prezentarea de catre societatea din India a certificatului de rezidenta fiscala.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.rode Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilaimpozit nerezidentiimpozitul pe venitul nerezidentilorfacturainregistrari

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 26 Mai 2014


Votati articolul "Monografie contabila pentru impozit nerezidenti. Ce declaratii se depun?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Calcul impozit microintreprindere.

Intrebare: O firma infiintata in octombrie 2015, microintrepindere, declarare impozit micro trimestrial, fara salariati, la calculul impozitului pentru trim.IV 2015, poate deduce baza de impozitare valoarea casei de marcat achizitionate?
Cu multumiri!

Raspuns: Baza de calcul pentru firmele care sunt inregistrate fiscal ca microintreprinderi este cifra de...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 26 Mai 2014 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 1 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la monografiile contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X