email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce tratament contabil si fiscal se aplica pentru asigurarea de sanatate si contributiile la schemele de pensii facultative?

Monografia contabilapensiicontul 4381prime de asiguraresalariatretinere din salarii

Se va intocmi monografia contabila pentru plata asigurarilor facultative de sanatate in limita a 400 euro, vazuta din doua variante:

- atunci cand participantul la asigurari isi plateste personal asigurarile (cum se contabilizeaza si cum isi recupereaza el banii de la societate);
- atunci cand participantului ii sunt platite asigurarile de catre societate.

Se impune o clarificare a spetei propuse de dumneavoastra. Tipurile de asigurari reglementate de legislatia romaneasca legate de persoanele fizice si platite de firma sunt diverse:

-          asigurarea de accidente de munca si boli profesionale (efectuate potrivit Legii 346/2002);
-          asigurarea pentru riscuri profesionale;
-          asigurarea voluntara de sanatate (efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma in domeniul sanatatii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare);
-          asigurarea aferenta contractelor de asigurare civila profesionala pentru administratori/directori (potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).
 
La acestea se adauga contributia angajatorului / angajatului la schemele de pensii facultative (organizate potrivit Legii nr. 204/2006).
 
Cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale efectuate potrivit Legii 346/2002, cheltuielile cu primele de asigurare pentru riscuri profesionale si cu primele de asigurare aferenta contractelor de asigurare civila profesionala pentru  administratori/directori sunt cheltuieli deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit conform prevederilor art. 21, alin. (2), lit. c) din Codul fiscal.
 
Primele de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie si primele de asigurare aferente contractelor de asigurare civila profesionala pentru administratori/directori nu sunt considerate avantaje si nu intra in baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii (potrivit pgf. 70, lit. h) si pgf. 77 din Normele metodologice la art. 55 din Codul fiscal).
 
Cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate (efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma in domeniul sanatatii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare), in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro (la cursul de schimb LEU/EUR comunicat de BNR la data inregistrarii cheltuielilor) intr-un an fiscal, pentru fiecare participant sunt cheltuieli deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit conform prevederilor art. 21, alin. (3), lit. k) din Codul fiscal.

Primele de asigurare voluntara de sanatate nu se admit la deducere pentru calculul lunar al impozitului pe venitul din salarii potrivit prevederilor pgf. 117 din Normele metodologice de aplicare a art. 57 din Codul Fiscal.
 
Cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative (potrivit Legii nr. 204/2006), in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal (la cursul de schimb leu/euro comunicat de BNR la data inregistrarii cheltuielilor de catre angajator), pentru fiecare participant sunt cheltuieli deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit conform prevederilor art. 21, alin. (3), lit. j) din Codul Fiscal.

Nu sunt considerate avantaje si sunt deductibile la calculul impozitului pe venitul din salarii contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare participant (potrivit pgf. 77 din Normele metodologice la art. 55 si pgf. 116 din Normele metodologice la art. 57 din Codul fiscal).
 
Contributiile platite la fondurile de pensii facultative, primele aferente asigurarilor profesionale si asigurarilor voluntare de sanatate, suportate de angajator pentru salariatii proprii, in limitele de deductibilitate prevazute de lege, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii (ale salariatului prevazuta la art. 296^4 din Codul fiscal) potrivit prevederilor art. 296^15, lit. p), pct.5, din Codul fiscal.

Angajatorul nu datoreaza pentru aceste sume, potrivit prevederilor art. 296^5, alin. (6), din Codul fiscal:

-          contributia datorata bugetului asigurarilor sociale de stat;
-          contributia de asigurari sociale de sanatate;
-          contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
-          contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
-          contributia de asigurari pentru somaj;
-          contributia de asigurare la accidente de munca si boli profesionale.
 
 
Salariatii pot plati si din salariu la fondurile de pensii facultative astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro (calculat la cursul leu/euro comunicat de BNR, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale), suma respectiva fiind dedusa numai din baza de calcul a impozitului pe salarii in luna platii sumei,  (cf.prevederilor art. 57, alin. (2), lit. a) din Codul fiscal); toate celelalte contributii (taxe) salariale datorate atat de angajat cat si de angajator sunt calculate asupra acestei sume.

Aceasta suma platita separat de angajat nu este o cheltuiala a firmei fiind complet diferita de contributia angajatorului la fondurile de pensii facultative si se considera separat de aceasta in determinarea limitei de 400 de euro / an.
 
In concluzie atat angajatul cat si angajatorul pot contribui la fondurile de pensii facultative fiecare in limita a 400 euro anual, limita cumulata a platilor deductibile ajungand in acest fel la 800 euro pe an pentru fiecare salariat in parte.

 
Tratamentul contabil al acestor prime de asigurari / contributii este diferit in functie de natura lor:
 
-          primele de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si pentru riscuri profesionale se inregistreaza in contabilitate prin intermediul contului 613 "Cheltuieli cu primele de asigurare" (eventual prin intermediul contului 471. "Cheltuieli inregistrate in avans" daca se platesc in avans);
 
-          primele de asigurare voluntara de sanatate se inregistreaza in contabilitate prin intermediul contului 6457 "Contributia unitatii la primele de asigurare voluntara de sanatate" in corespondenta cu contul 4381 "Alte datorii sociale" / analitic distinct;
 
-          cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative se inregistreaza in contabilitate prin intermediul contului 6456 "Contributia unitatii la fondurile de pensii facultative" in corespondenta cu contul 4381 "Alte datorii sociale" / analitic distinct;
 
-          contributiile personale ale salariatilor la schemele de pensii facultative daca sunt achitate de societate sunt inregistrate ca si retineri pe stat prin intermediul contului 427 "Retineri din salarii datorate tertilor"; daca aceste contributii sunt platite de salariat direct catre fondul de pensii atunci suma respectiva se inregistreaza in baza actelor doveditoare ca si deducere fiscala in Statul de salarii al lunii respective.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografia contabilapensiicontul 4381prime de asiguraresalariatretinere din salarii


Data aparitiei: 24 Iunie 2014

Votati articolul "Ce tratament contabil si fiscal se aplica pentru asigurarea de sanatate si contributiile la schemele de pensii facultative?":
Rating:

Nota: 4.58 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X