email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inactivitatea fiscala. Ce modificari a adus OANAF 1847 din 2014?

inactivitatea fiscalaRegistrul contribuabililor inactiviOANAF 1847/2014reactivareareactivati


In contextul identificarii unor aspecte concrete care tin de inactivitatea fiscala, va aducem la cunostinta ca Ordinul Presedintelui ANAF nr. 1847/2014 (OANAF 1847/2014) publicat in Monitorul Oficial nr. 535/18.07.2014, reglementeaza procedura privind declararea contribuabililor inactivi/reactivarea, potrivit art. 78^1 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.

Reamintim ca, potrivit art. 11 alin. (1^1) s (1^2) din Codul fiscal, contribuabilii declarati inactivi, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.

De asemenea, beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabili inactivi inscrisi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective.

Contribuabililor declarati inactivi li se anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate. La reactivare, acestia sunt inregistrati din oficiu in scopuri de TVA de catre organul fiscal competent.

INACTIVITATEA FISCALA face obiectul inscrierii in cazierul fiscal al contribuabilului si al reprezentantilor legali ai acestuia.

Pentru evitarea acestor situatii, toti contribuabilii pot consulta Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, care este public, se actualizeaza permanent si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, la sectiunea Informatii publice.

In evidenta contribuabililor declarati inactivi sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, daca:

- nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege (privind formularele 100, 112, 101, 301, 390, 394);

- se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

- organele fiscale (de inspectie fiscala / din cadrul structurilor de Antifrauda) au constatat ca
nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

In cazul contribuabililor care nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa, fluxul privind declararea contribuabililor inactivi presupune:

- LUNAR, emiterea si transmiterea catre contribuabilii in cauza, de catre organul fiscal, a notificarilor
pentru neindeplinirea obligatiile declarative;

- SEMESTRIAL, in termen de 15 zile de la termenul de transmitere a notificarilor pentru termenele de declarare 25 iunie, respectiv 25 decembrie, intocmirea listei contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi (care, in decursul unui semestru calendaristic, nu au depus nicio declaratie fiscala si nu li ssa aprobat, la cerere, regim derogatoriu de declarare) si transmiterea fiecarui contribuabil din lista, a unei notificari privind indeplinirea conditiilor pentru declararea ca inactiv;

- intocmirea si comunicarea, pentru contribuabilii care, nici in urma notificarii nu si-au indeplinit obligatiile declarative, a unei decizii de declarare in inactivitate;

- inscrierea informatiilor in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati. Decizia de declarare in inactivitate produce efecte fata de terti din ziua urmatoare datei inscrierii in registru.

In cazul contribuabililor care se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale (adresa la care a fost declarat domiciliul fiscal al contribuabilului nu exista)/ care nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, organul de inspectie fiscala este cel care constata aceasta, invita in scris reprezentantul legal al contribuabilului la sediul organului fiscal pentru clarificarea situatiei fiscale (solicitarea se trimite la adresa de domiciliu/domiciliu fiscal al reprezentantilor legali ai contribuabilului si la adresele unde functioneaza eventuale sedii secundare) si, in cazul neprezentarii, emite avizul privind propunerea de declarare in inactivitate.

Inactivitatea fiscala

Pe baza avizului, organul fiscal care administreaza contribuabilul in tocmeste si comunica decizia de declarare in inactivitate si inscrie informatiile in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati.

Pentru a fi REACTIVATI, contribuabilii declarati inactivi, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa isi indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege;

b) sa nu inregistreze obligatii fiscale restante;

c) organele fiscale sa constate ca acestia functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

REACTIVAREA contribuabililor se face cu data comunicarii deciziei de reactivare. Decizia de reactivare produce efecte fata de terti din ziua urmatoare datei inscrierii in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati.

Daca, in urma solicitarii de reactivare, se constata ca respectivul contribuabil nu indeplineste conditiile de reactivare, se intocmeste si comunica decizia de respingere a cererii de reactivare.

Indreptarea ERORILOR MATERIALE in cazul contribuabililor declarati inactivi/reactivati se realizeaza, din oficiu, de catre organul fiscal competent sau la solicitarea scrisa a reprezentantului legal al contribuabilului declarat inactiv, dupa caz, astfel:

- daca se constata ca un contribuabil a fost declarat inactiv/reactivat ca urmare a unei erori, se intocmeste si se comunica decizia de indreptare a erorii materiale, cu efect pentru viitor si pentru trecut, care se opereaza si in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati. in cazul acestor contribuabili se corecteaza si anularea/inregistrarea in scopuri de TVA.

- daca, in urma solicitarii depuse de contribuabil, se constata ca respectivul contribuabil nu a fost declarat inactiv/reactivat ca urmare a unei erori, se intocmeste si se comunica decizia de respingere a cererii de indreptare a erorii materiale.

Sursa: DGRF Brasov


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inactivitatea fiscalaRegistrul contribuabililor inactiviOANAF 1847/2014reactivareareactivati


Data aparitiei: 30 Iulie 2014

Votati articolul "Inactivitatea fiscala. Ce modificari a adus OANAF 1847 din 2014?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X