email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se declara retinerile salariale pentru nerezidenti in Declaratia 112 daca nu obtin NIF in Romania?

securitate socialanerezidenticontributiid 100declaratiideclaratia 112cod de procedura fiscal

In analiza de azi, dezbatem un cadru care se refera la regimul de securitate sociale pentru persoanele din UE, nerezidente in Romania. Pornim astfel de la cazul unei societati care, in intervalul aprilie-iunie, a angajat in baza pasaportului CI din tara nerezidenta, 80 de persoane nerezidente in Romania, dar care fac parte din UE.

Unii dintre acestia au inceput activitatea la sfarsitul lunii mai si au incetat-o la finele lunii iunie, fara obtinerea NIF-ului. In lunile 05 si 06 au obtinut venituri salariale, impozitate pe stat cu toate taxele. Salariile au fost platite in numerar din casierie.

1. Stabilim cum se vor inregistra in Declaratia 112 aferenta lunilor mai si iunie, daca cele 80 de persoane nu au NIF-uri si D112 se genereaza cu erori.

2. Vom vedea cum altfel se pot declara aceste taxe.

3. Stabilim daca exista posibilitatea declararii acestor sume in D112, pe un CNP (global, unic pentru mai multe persoane) creat de ANAF special pentru persoanele pentru care nu s-au obtinut NIF-uri in Romania.

Inainte de angajarea persoanelor nerezidente trebuia sa va ocupati de obtinerea NIF-ului. Pentru a va asigura in cazul in care aceste persoane vor lucra in Romania sub 183 de zile trebuia sa le solicitati documentul portabil A1 (document care atesta continuitatea afilierii la sistemul de asigurari sociale din tara de origine timp de pana la 2 ani ) inainte de angajare, caz in care nu erati obligati sa le calculati si sa le retineti contributiile sociale.

Acestor persoane li se aplica  prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala) conform caruia acestia sunt obiectul unei singure legislatii privind securitatea sociala.
                                                                                                         
Conform art 2 din  OMFP 74/2012 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidrnta fiscala in Romania a persoanelor fizice, avand in vedere prevederile art. 5, art 40 alin 2 si 7 si ale art 118 alin 5 din Codul fiscal si in conformitate cu prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri persoanele fizice nerezidente care vor sta in Romania pe o perioada care depaseste 183 zile pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive trebuie sa completeze si sa depuna formularul " Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania.


Aveati obligatia, daca nu ati fi primit documentele portabile si daca nu ar fi completat si depus chestionarul mai sus mentionat,  sa-i inregistrati fiscal cu 30 de zile inainte de obtinerea primului venit pentru a obtine NIF ( numar de identificare fiscala ) pentru fiecare in parte ( cfm art. 72 a;in 1, e si alin 4 din Codul de procedura fiscala) prin depunerea Formularului 030 cod MFP  14.13.01.10.11/3 cfm OMFP 35/2014 cu bifarea casetei "platitor de venit" impreuna cu actele doveditoare a calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa.     Nu exista, in opinia noastra, de rezolvare prin declararea pe un CNP global creat special de ANAF in conditiile in care evidenta se tine pe fiecare persoana in parte. Va propunem doua solutii:

-    fie sa mergeti la organul fiscal la care sunteti arondati pentru a prezenta situatia ivita si sa depuneti declaratia 030 in vederea obtinerii NIF-urilor, dupa care sa puteti depune ulterior Declaratia 112 ( caz in care este posibil sa primiti doar un avertisment pentru depunerea cu intarziere atat a formularului 030, cat si a Decl 112), eventual Declaratia 112 rectificativa, daca mai aveti si alti angajati in afara celor nerezidenti fara NIF;

-    fie sa solicitati documentele portabile A1 de la persoanale nerezidente care au lucrat la dvs., caz in care trebuie sa refaceti statul de plata cu retinerea doar a impozitului pe venit si sa le restituiti sumele aferente contributiilor sociale retinute, caz in care trebuie sa-I declarati doar in Declaratia 100.                                                


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitate socialanerezidenticontributiid 100declaratiideclaratia 112cod de procedura fiscal


Data aparitiei: 01 August 2014

Votati articolul "Cum se declara retinerile salariale pentru nerezidenti in Declaratia 112 daca nu obtin NIF in Romania?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X