email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie intracomunitara de servicii. Emitere factura cu TVA strain. Cum procedam?

achizitie intracomunitaraprofit impozabilrambursareTVAbuget de statimport

    
In analiza de azi, luam ca punct de pornire un SRL neplatitor de TVA in Romania, inregistrat in scopuri de TVA special pentru tranzactii intracomunitare.

Societatea achizitioneaza un serviciu de scriere texte de la o firma din Marea Britanie. Contractarea s-a facut online si se emite factura cu TVA din Marea Britanie.

Vom vedea ce obligatii declarative apar cu privire la aceasta tranzactie. In cazul in care factura se emitea fara TVA, s-ar fi intocmit decont 301 si 390, insa factura este emisa cu TVA astfel ca vom identifica tratamentul corect.

Prin natura sa, serviciul respectiv reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii, taxabila in Romania, chiar daca operatiunea respectiva a fost taxata si de catre prestatorul din  Anglia in lipsa unui cod valid de TVA comunicat de catre beneficiarul din Romania. Deci, ati procedat corect ca v-ati inregistrat in scopuri de TVA, in regim special, doar pentru efectuarea de operatii intracomunitare, taxabile in Romania.

Astfel, beneficiarul din Romania este obligat sa taxeze serviciul in Romania deoarece pentru tip de  servicii sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Aceasta regula generala  are drept corespondent articolul 44 din Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008  de modificare a Directivei CEE nr.  112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia   "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice".

In acest caz, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv, adica in Romania. In acest caz, taxarea se efectueaza la o baza de impozitare formata din valoarea totala a facturii emise de catre prestator, inclusiv TVA. Suma TVA datorata se  calculeaza  prin aplicarea cotei TVA de 24% la o baza de impozitare in lei determinata  prin  aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestator  asupra   sumei totale facturate in valuta.  In acest context,  valoarea operatiunii evidentiate in jurnalele pentru TVA se raporteaza atat prin decontul special de  TVA cod 301 cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul S. Suma TVA de plata se inscrie in formularul cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" la sectiunea 4 denumita "Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din  Codul fiscal", cu  report  la sectiunea 4.1  denumita "Achizitii de servicii intracomunitare,  pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din  Codul fiscal".

Completarea operatiunii la sectiunea  4.1 "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal"  este reglementata prin O.M.F.P. nr. 75 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" prin care se reglementeaza ca aceasta sectiune  "se completeaza de catre persoanele impozabile obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, care nu sunt inregistrate si nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, si de catre persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal si care sunt furnizate de catre persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Romaniei conform art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal, dar care sunt stabilite in Comunitate, chiar daca sunt inregistrate in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal.".

Acest tratament fiscal aplicabil operatiunii efectuate rezulta si din  prevederile  Circularei MFP 81544/11.10.2010 cu privire la tratamentul fiscal aplicabil in situatia in care o persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA in Romania nu se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari, caz in care partenerul extern emite factura cu cota TVA aplicabila in statul sau membru. Pentru evitarea interpretarilor prezint, urmatorul text din circulara mentionata  "In cazul achizitiilor intracomunitare de servicii care au locul in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, si sunt taxabile, realizate de o persoana impozabila care nu este inregistrata in ROI, persoana nu va figura in VIES ca avand un cod valabil de TVA, chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531. In aceste situatii, in principiu, prestatorul din alt stat membru va considera ca realizeaza operatiuni catre un beneficiar persoana neimpozabila, pentru care va aplica regulile privind locul prestarii corespunzatoare, care presupun de cele mai multe ori emiterea unei facturi cu TVA din statul prestatorului. Si in aceste situatii este posibil ca furnizorii sa nu verifice valabilitatea codului de TVA al beneficiarului de fiecare data si, in consecinta, sa emita facturi fara TVA.

In ceea ce priveste obligatiile ce ii revin beneficiarului roman ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri sau servicii, taxabile in Romania, indiferent daca a primit o factura cu sau fara TVA din alt stat membru, precizam ca acestea difera in functie de modul de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 sau art. 1531 din Codul fiscal.

Astfel, indiferent daca s-a inregistrat sau nu in ROI, pe langa respectarea regulilor stabilite de legislatia in domeniul TVA referitoare la determinarea locului prestarii/achizitiei intracomunitare, exigibilitate, cota aplicabila, baza impozabila, facturare, scutiri s.a., beneficiarul va avea si
urmatoarele obligatii:

-    daca este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, va avea obligatia sa depuna decontul de TVA (formularul 300) prevazut la art. 1562 din Codul fiscal, in care sa inregistreze taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii ca taxa colectata si deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 – 1471 conform prevederilor art. 157 alin. (2) din Codul fiscalsi sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390) prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal;

-    daca este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal sau ar fi avut obligatia sa se inregistreze conform acestui articol, va avea obligatia sa depuna decontul special de taxa (formularul 301) prevazut la art. 1563 din Codul fiscal, sa efectueze plata taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii, conform prevederilor art. 157 alin. (1) din Codul fiscal si sa depuna declaratia  recapitulativa (formularul 390) prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal.

In situatia in care furnizorul/prestatorul din alt stat membru a emis factura cu TVA din statul in care se considera ca a avut loc livrarea sau prestarea, aceasta va fi inclusa in baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri/servicii care are locul in Romania.".

Astfel, desi societatea pe care o reprezentati este inscrisa in R.O.I., trebuie sa aplicati tratamentul fiscal inscris in circulara mentionata.

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca suma TVA facturata de catre prestatorul din Anglia nu poate fi recuperata de la autoritatea fiscala din Anglia deoarece nu indeplineste conditiile reglementate prin art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal care se refera doar la achizitii de bunuri si servicii efectuate intr-un stat membru   " Persoana impozabila stabilita in Romania poate beneficia de rambursarea TVA aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru, in conditiile prevazute in norme". Practic, serviciul respectiv nu este achizitionat in Anglia, fiind achizitionat in Romania   de la un prestator stabilit pe teritoriul Angliei.  

Astfel, chiar daca serviciul respectiv este cumparat de la un prestator stabilit pe teritoriul Angliei,  locul prestarii se considera a fi in Romania.  Deci, suma TVA inscrisa in factura prestatorului din Anglia nu poate fi solicitata la rambursare prin formularul cod 318 reglementat prin O.M.F.P. nr. 3 din  4 ianuarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoanele impozabile stabilite in Romania se solicita rambursarea sumei TVA achitate de catre o persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei  pentru achizitiile efectuate pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania.  Din acest motiv, atat suma TVA facturata de catre prestatorul din Anglia cat si suma TVA datorata bugetului de stat, declarata prin decontul cod 301 reintregeste costul de achizitie al serviciului respectiv, fiind recuperata, indirect, de la autoritatea fiscala din Romania deoarece valoarea acesteia este considerata deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitie intracomunitaraprofit impozabilrambursareTVAbuget de statimport

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 13 August 2014


Votati articolul "Achizitie intracomunitara de servicii. Emitere factura cu TVA strain. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 13 August 2014 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X