email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce conditii se impun la deducerea achizitiilor anterior inregistrarii in scopuri de TVA?

deducereachizitiiTVAcodul de platitorfactura de achizitieexercitare a dreptului de deducere


In cazul de mai jos, societatea s-a infiintat in luna iulie, iar in luna august i-a fost inaintat codul de platitor de TVA. Vom vedea daca se poate deduce TVA-ul din factura de achizitie a unui echipament, chiar daca factura de cumparare are data de iulie (dupa infiintare).

Chiar daca factura de achizitie are o data anterioara inregistrarii in scopuri de TVA, suma TVA deductibila poate fi dedusa dupa inregistrarea in scopuri de TVA, dar numai daca:

-    factura este emisa pe numele persoanei impozabile, dupa infiintarea acesteia,
   conform informatiei preluate din certificatul de inmatriculare;
-    societatea respectiva realizeaza operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile din punctul de vedere al TVA.

    In acest caz, exercitarea  dreptului de deducere se efectueaza in baza prevederilor art. 145 din Codul fiscal alin. (2) lit. a), b) si c) coroborate cu prevederile alin. (4). Prin alin.  4  al art.  145  din Codul fiscal se prevede "In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".  

          Aceasta posibilitate de exercitare a dreptului de deducere este dezvoltata la punctul 45 din  normele de aplicare ale acestui articol, cu ultima modificare efectuata prin H.G. nr. 1071 din  6 noiembrie 2012, de la alin. (1) la alin. (3)  " In cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 152 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce potrivit prevederilor pct. 61 alin. (10) - (12) si pct. 62 alin. (5) - (7)." .

 Exercitarea dreptului de deducere dupa inregistrare este cunoscuta sub denumirea de ajustare a taxei in beneficiul persoanei impozabile art. 148 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital"   din Codul fiscal
si pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol;


      Ajustarea poate fi efectuata   si pentru stocul de marfa (daca este cazul), pentru  serviciile  nedecontate (de exemplu chirii platite in avans), pentru mijloace fixe, dar si pentru bunurile  de capital din  patrimoniul persoanei impozabile,  existente inainte de data inregistrarii in scopuri de TVA, stabilite prin listele de inventariere.

Ajustarea efectuata se inscrie in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna in care se efectueaza ajustarea, de exemplu august 2014 si se raporteaza doar  prin  decontul de TVA cod 300 fie  la randul 30 "Regularizari taxa dedusa" in cazul altor bunuri decat cele de capital (inclusiv calculatorul), fie la randul 31 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" in cazul bunurilor de capital.
 
Ajustarea sumei TVA pentru mijloacele fixe, altele decat bunurile de capital, se efectueaza la o baza de impozitare a TVA rezultata din diferenta dintre:

-    valoarea mijlocului fix;
-    valoarea amortizata pana la data efectuarii ajustarii.

Valoarea facturii in baza careia se exercita dreptul de deducere dupa inregistrarea in scopuri de TVA nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 394 deoarece la momentul achizitiei cumparatorul nu era persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

     In concluzie,  suma TVA deductibila poate fi dedusa prin decontul lunii august 2014 sau prin deconturile din perioadele fiscale urmatoare,  in cadrul termenului de prescriere a acestui drept de deducere, chiar daca pe factura de achizitie nu este inscris codul de TVA al cumparatorului, aspect reglementat in mod expres la pct. 45 alin.    (2) din normele de aplicare ale art. 145  " Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (1) trebuie indeplinite conditiile si formalitatile prevazute la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal.

Dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscalpoate fi exercitat de persoana impozabila chiar daca factura nu contine mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit beneficiarului conform art. 153 din Codul fiscal.

Prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, factura nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal".

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducereachizitiiTVAcodul de platitorfactura de achizitieexercitare a dreptului de deducere


Data aparitiei: 09 Septembrie 2014

Votati articolul "Ce conditii se impun la deducerea achizitiilor anterior inregistrarii in scopuri de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X