email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiune de vanzare teren si scutire TVA. Ce deducere se aplica?

TVAteren agricolfacturavanzareaproratadeducereachizitiiscutita de TVA


In analiza urmatoare, pornim de la cazul unei societati comerciale care a vandut un teren agricol pe care l-a avut in proprietate. Operatiunea a fost tratata ca operatiune scutita de TVA fara drept de deducere, atat la achizitie, cat si la vanzare.

Stabilim astfel daca TVA-ul din factura agentiei imobiliare care a intermediat vanzarea poate sa fie considerat deductibil.

De asemenea, se precizeaza ca societatea in cauza nu a calculat prorata, iar operatiunea de vanzare a terenului este una accesorie obiectului principal de activitate.

Potrivit prevederilor art. 145 alin (2) din Codul Fiscal orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, art. 144 si art. 144^1;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni.
 
            Vanzarea terenurilor agricole este operatiune scutita de TVA potrivit art. 141 alin (2) lit. f) fara drept de deducere.

            Prin urmare, TVA-ul aferent realizarii scutite fara dreptt de deducere nu se deduce se inscrie atat in Jurnalul de cumparari cat si in decontul de TVA ca achizitii fara drept de deducere.
 
            Exercitarea dreptului de deducere pentru activitatea desfasurata se poate efectua fie pe baza de pro-rata, fie pe baza evidentelor fiscale intocmite separat.
            Pro-rata nu este obligatorie in situatia in care se pot identifica achizitiile aferente activitatii scutite  astfel incat acestea sa fie alocate doar activitatii scutite.
Pentru aceste achizitii nu se exercita dreptul de deducere a TVA.
 
            Evidenta fiscala trebuie organizata separat pe baza jurnalului pentru cumparari pentru fiecare tip de operatiune:
- operatiuni taxabile;
- operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA;
- operatiuni scutita fara drept de deducere
 
Daca ati organizat in cursul anului aceasta evidenta si nu ati  aplicat pro-rata, puteti in continuare sa organizati evidenta operatiunilor scutite fara drept de deducere si sa nu va exercitati dreptul de deducere inscris in facturile furnizorilor evidentiate separat in jurnalul de cumparari destinat operatiunilor scutite fara drept de deducere a TVA.
 
            Inregistrarea in contabilitate a facturilor primite, aferente acestei activitati, se efectueaza astfel:
            628/ 622                                             =                                  401
           
            4426/ analitic
 
            Anularea dreptului de deducere
            635                                         =                                  4426/ analitic



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAteren agricolfacturavanzareaproratadeducereachizitiiscutita de TVA


Data aparitiei: 24 Octombrie 2014

Votati articolul "Operatiune de vanzare teren si scutire TVA. Ce deducere se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X