email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand se impune obligatia de declarare a accizelor?

declarareaccizedeclaratia 100sumedeclaratiicod fiscalOPANAF 1950/2012

In cazul urmator, incepand cu luna noiembrie 2013, firma a devenit platitoare de accize pentru alcool etilic, iar in acest sens a fost depusa o declaratie de mentiuni 010 pentru modificarea vectorului fiscal.

In urma unui control de la autoritatea vamala, stabilim daca firma are obligatia depunerii unor declaratii 100 pentru pozitia de accize pentru alcool etilic pentru lunile martie, aprilie, iunie, iulie si septembrie 2013.

Vom vedea astfel daca trebuie depusa Declaratia 100 sau daca se a depune o alta declaratie de mentiuni 010 prin care firma sa se inregistreze ca platitori de accize incepand cu luna martie 2013.

Potrivit prevederilor art.206^52 alin.(1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, orice platitor de accize (prevazut la capitolul I^1 - Regimul accizelor armonizate de la titlul VII din Codul fiscal) are obligatia de a depune lunar la autoritatea competenta o declaratie de accize, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva.

Declarare accize alcool etilic

Practic, obligatia de declarare a accizelor consta in inregistrarea, de regula, lunar, la autoritatea fiscala competenta a declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat, formularul 100 din OPANAF 1950/2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe langa obligatia de declarare lunara a accizelor, exista si obligatia de declarare anuala a accizelor prin decontul privind accizele, formularul 120 din OPANAF 1950/2012.

Aceste obligatii de declarare a accizelor, precum si alte obligatii de raportare ce revin anumitor platitori de accize (cele prevazute la titlul VII din Codul fiscal si din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal) sunt subsecvente obligatiei de inregistrare in calitate de platitor de accize.

Prin urmare, ordinea legala a obligatiilor pe care le implica regimul accizelor este inregistrare ca platitor de accize, autorizare, raportare diverse situatii, declarare accize si, dupa caz, plata accize.

Inregistrarea ca platitor de accize se efectueaza, potrivit prevederilor OMFP 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor, cu modificarile si completarile ulterioare, prin depunerea la autoritatea fiscala competenta a declaratiei de inregistrare - care se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii -, sau a declaratiei de mentiuni - care se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior. Ambele declaratii sunt cuprinse in formularul 010.

Raportat la cazul prezentat de dumneavoastra, in care obligatia de declarare potrivit masurilor dispuse de autoritatea vamala a intervenit inainte de inregistrarea ca platitor de accize, dumneavoastra veti proceda in consecinta, si anume veti depune declaratia 100 aferenta lunilor pentru care aveati obligatia de declarare. O noua inregistrare ca platitor de accize nu este permisa, si mai ales pentru o perioada anterioara datei de inregistrare a formularului 010.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declarareaccizedeclaratia 100sumedeclaratiicod fiscalOPANAF 1950/2012


Data aparitiei: 24 Octombrie 2014

Votati articolul "Cand se impune obligatia de declarare a accizelor?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X