email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Restituire impozit nerezidenti. Cum procedam?

restituire impozitnerezidentisumecod de procedura fiscalacontribuabil

In studiul urmator de caz, in aprilie 2012 partile sociale ale societatii sunt cedate integral (100% ) catre o persoana juridica rezidenta in Cipru. In septembrie 2012 noul actionar decide repartizarea pe dividende a profitului nerepartizat din anii anteriori si plata dividendelor.

In octombrie 2012 se platesc dividendele. In noiembrie se plateste impozitul pe dividende (10 %) confom Conventiei de evitare a dublei impuneri semnate cu Cipru, deoarece la data platii dividendelor conditia de timp (2 ani) pentru aplicarea scutirii cf art 117 CF nu se putea aplica.

In momentul de fata, au trecut cei 2 ani de detinere a partilor sociale de catre actionarul persoana juridica rezidenta UE. Vom stabili astfel care este documentatia necesara si ce demersuri se fac in vederea recuperarii impozitului pe dividende platite in anul 2012.

Procedura de restituire a creantelor fiscale colectate prin retinere la sursa este redata la art. 117 indice 2 din Codul de procedura fiscala. Potrivit acestuia, in situatia in care platitorul a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea prevazut la art. 135.

Sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 116 sau 117, dupa caz.

In cazul contribuabililor nerezidenti care depun certificatul de rezidenta fiscala ulterior retinerii la sursa a impozitului de catre platitorul de venit, restituirea si regularizarea potrivit prezentului articol se efectueaza chiar daca pentru perioada fiscala in care creanta fiscala restituita a fost datorata s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare ca urmare a efectuarii inspectiei fiscale.

Pentru impozitul pe venit care se regularizeaza potrivit acestui articol, platitorul nu depune declaratie rectificativa.

In situatia in care platitorul nu mai exista, restituirea impozitului pe venit retinut la sursa in cuantum mai mare decat cel legal datorat se efectueaza de catre organul fiscal competent, in baza cererii de restituire depuse de contribuabil. Prin organ fiscal competent se intelege organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale ale contribuabilului solicitant.

Platitorul are obligatia de a corecta, daca este cazul, declaratiile informative corespunzatoare regularizarii efectuate.
 
Asadar, in situatia in care platitorul a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea nerezidentului depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea (5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire).


Sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile privind compensarea creantelor fiscale (art. 116 din Codul de procedura fiscala) sau restituirile (art. 117 din Codul de procedura fiscala), dupa caz.

Pentru compensarea creantelor platitorul de venit depune o cerere de compensare in conditiile prevazute de art. 116 din Codul fiscal. Cererea de compensare depusa la organul fiscal va fi insotita de documente care dovedesc dreptul la restituirea de la buget a sumelor (copii de pe orice documente din care sa rezulte ca suma platita nu reprezinta obligatie fiscala si alte documente solicitate de organul fiscal).

Platitorul de venit are obligatia de a corecta declaratia informativa corespunzatoare regularizarii efectuate.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
restituire impozitnerezidentisumecod de procedura fiscalacontribuabil


Data aparitiei: 06 Noiembrie 2014

Votati articolul "Restituire impozit nerezidenti. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X