email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobanzile si penalitatile facturate in urma contractelor comerciale sunt deductibile la calculul impozitului pe profit?

totul despre facturafacturafactura electronica


Dobanzile si penalitatile facturate in urma contractelor comerciale sunt deductibile la calculul impozitului pe profit?

In cazul unui serviciu de consultanta prestat in Romania pentru o societate din Grecia, factura se intocmeste cu sau fara TVA sau se considera taxare inversa? Unde se declara in D300? Este necesara declararea in D390?


Art. 21 alin. (1) din Codul fiscal stabileste ca,  pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. 
 
Conform  pct. 23 lit. d) din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, in sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si dobanzile, penalitatile si daunele-interese, stabilite in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt cheltuieli deductibile pe masura inregistrarii lor.
 
Asadar, dobanzile si penalitatile stabilite in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt cheltuieli deductibile pe masura inregistrarii lor.
 
Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
   a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei pe valoare adaugata, efectuate cu plata; 
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133 din Codul fiscal; 
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare; 
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2) din Codul fiscal; 
    

Studiu de caz extras din ghidul "Totul despre Factura "

Asadar, una dintre conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru ca o operatiune sa fie impozabila in Romania din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata este ca locul prestarii serviciilor sa fie considerat a fi in Romania.  Daca o operatiune este impozabila in Romania acesteia i se aplica cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.
 
Locul prestarii serviciilor se determina conform prevederilor art. 133 din Codul fiscal, in functie de calitatea beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila.
 
In cazul prezentat, serviciilor de consultanta prestate catre o persoana impozabila li se aplica regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Potrivit acestuia, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Alin. (9) al pct. 13 din normele metodologice date in aplicarea art. 133 din Codul fiscal stabileste ca, in cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate.

Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice sau, dupa caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana impozabila:

a) atunci cand respectivul client i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca prestatorul obtine confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui/denumirii si adresei aferente acestuia in conformitate cu art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul taxei pe valoarea adaugata;
b) atunci cand beneficiarul nu a primit inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii ori a platii. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana neimpozabila atunci cand demonstreaza ca acel client nu i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului.


Studiu de caz extras din ghidul "Totul despre Factura "
 
Astfel, din punct de vedere al TVA serviciile de consultanta au locul prestarii in Grecia - statul in care este stabilit beneficiarul daca prestatorul face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate. Pentru a aplica regula generala beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului un cod valabil de TVA  din alt stat membru si o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate. In aceste conditii serviciile nu sunt impozabile in Romania, nefiind indeplinite cele patru conditii prevazute la art. 126 din Codul fiscal, mai sus redate.

Factura se va emite fara TVA cu mentiunea „Neimpozabil in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal”. Aceste servicii se raporteaza in formularul 300 (Randurile 3 si 3.1) si in declaratia recapitulativa (formular 390). Daca prestatorul roman nu este inregistrat in scopuri de TVA, va trebui sa solicite inregistrarea conform art.153 indice 1 din Codul fiscal inainte de prestarea serviciilor. Pentru prestarea acestor servicii societatea din Romania trebuie sa fie inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari.


Studiu de caz extras din ghidul "Totul despre Factura "

"Trebuie sa recunosc: intotdeauna am fost stresata de un subiect care nu m-a lasat sa dorm multe nopti... Este vorba de corectarea facturilor. Legislatia este incalcita, atat in privinta corectarii din proprie initiativa, cat si a corectarii in timpul inspectiei fiscale. De asemenea, aveam mari nelamuriri privind arhivarea facturilor.

Din fericire, cu produsul editorial , problemele mele s-au rezolvat. Il recomand cu caldura, este un produs care se incadreaza in seria celor editate de Rentrop&Straton.

Poate ca sunt prea entuziasmata, insa cand atat de putine autoritati si institutii mai fac ceva si pentru noi, este reconfortant sa vezi ca exista o editura care se gandeste la contabili..."




NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
totul despre facturafacturafactura electronica


Data aparitiei: 11 Noiembrie 2014

Votati articolul "Dobanzile si penalitatile facturate in urma contractelor comerciale sunt deductibile la calculul impozitului pe profit?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X