email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt obligatiile unui PFA pentru servicii prestate in UE?

obligatii PFAservicii prestateUEintracomunitarsumepfaservicii

In situatia urmatoare, un PFA doreste sa incheie un contract de prestari servicii cu o firma din UE. Pe perioada acestui contract (6 LUNI) trebuie sa-si desfasoare activitatea la sediul firmei din UE.

Vom stabili daca PFA-ul are obligatia de a se inregistra undeva, daca are de platit taxe noi si daca e suficient contractul de prestari servicii.

Din punct de vedere a legislatiei nationale PFA nu are nici o obligatie suplimentara de plata privind impozitele si taxele fata de cele pe care le are de platit pentru activitatile desfasurate in Romania. In schimb trebuie sa va documentati daca sunt taxe si impozite de plata in tara din UE unde va merge PFA sa-si exercite serviciile pentru care a incheiat contractul cu firma din UE.

Prestarile intracomunitare de servicii se incadreaza in regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Conform acesteia, locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. In schimb, daca este un serviciu legat de bunuri imobile atunci se aplica exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 4 litera a) din Codul fiscal:

" Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:

    a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, …".  
        De aceea trebuie sa aveti in vedere prevederile legale ( sectiunea TVA din Codul fiscal
si normele de aplicare a acestuia ) conform carora pentru prestarile intracomunitare de servicii care urmeaza a fi efectuate, P.F.A.-ul, chiar si in conditiile in care nu este platitor de TVA, este obligat sa se inregistreze in regim special prin formularul "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)", cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin O.M.F.P. nr. 7 din  4 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, precum si formularul cod 095 "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" inainte de prestarea serviciilor, Codul de TVA obtinut trebuie comunicat beneficiarului care, la randul sau trebuie sa raporteze serviciul achizitionat prin sistemul VIES.

        P.F.A.-ul are obligatii declarative prin formularul cod 390 doar pentru serviciile intracomunitare prestate in beneficiul unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul unui stat membru pentru care emite factura pe care inscrie urmatoarele mentiuni:

-"neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din  Codul fiscal";

-"regim special de scutire cf. art. 152 din Codil fiscal"

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obligatii PFAservicii prestateUEintracomunitarsumepfaservicii


Data aparitiei: 14 Noiembrie 2014

Votati articolul "Care sunt obligatiile unui PFA pentru servicii prestate in UE?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X