email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pro-rata sau ajustarea sumei TVA deductibile. Ce conditii sunt necesare pentru deducere?

Pro-rataajustarea sumei TVAdecontachizitiideductibilmaterii prime

O societate face comert de materii prime cu 24% (cont 371). Totodata face si productie si vinde proteze dentare scutite de TVA cf art 141 1 b. pentru productie, foloseste aceleasi materii prime cu care face si comert.

In faza achizitiei, nu se cunoaste destinatia materiei prime, asadar societatea deduce integral TVA pentru materiile prime si le inregistreaza in contul de marfa (371). la momentul in care transfera materiile in zona de productie, le muta in contul 301 si i se naste obligatia de plata (colectare sau ajustare) a TVA.

Vom vedea in ce masura aceasta obligatie de plata este: (A) TVA colectat (4427) in baza art 128 4 c) (livrare asimilata); sau (B) minus TVA deductibil (-4426) in baza art 148 1 c) (alocarea ulterioara catre operatiuni care nu dau drept de deducere).

Din intrebarea formulata, inteleg faptul ca la momentul achizitiei marfurilor se exercita, integral, dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor. In aceasta etapa,  valoarea facturilor primite se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 22 denumit   "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25", cu report la randul randul 27  "TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la   rd. 25, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1) si la   randul 28 denumit "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145 SI ART. 145^1  SAU ART. 147 SI ART. 145.
 
        Totusi, avand in vedere faptul ca societatea pe care o reprezentati cunoaste faptul ca realizeaza atat operatiuni taxabile cat si operatiuni scutite fara drept de deducere, este recomandabil ca exercitarea dreptului de deducere sa se  efectueze  pe baza de pro rata deoarece nu se poate organiza evidenta sumei TVA deductibile prin intermediul a doua jurnale pentru cumparari:

    un jurnal pentru achizitii destinate realizarii de operatiuni taxabile (livrarea de materii prime incadrate in categoria "marfuri");

    un jurnal pentru achizitii destinate realizarii de operatiuni scutite fara drept de

         deducere  (utilizarea materiilor  prime pentru productia protezelor dentare incadrate
         in categoria "marfuri").
 
         Astfel, nu se poate amana ajustarea sumei TVA deduse pana la momentul consumului efectiv al materiilor prime prin selectarea uneia din urmatoarele doua posiblitati:

    colectarea TVA prin considerarea operatiunii asimilate unei livrari de bunuri. Practic, situatia prezentata de dvs. nu se incadreaza in niciuna din situatiile reglementate prin art. 128 alin. (4) lit. a), b) si c)  din Codul fiscal astfel incat sa fie considerata  operatiune este asimilata unei livrari de bunuri;
    anularea dreptului de deducere exercitat initial prin aplicarea prevederilor art. 148 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal  " (1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:  ……c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, …..". . Practic, nu se poate considera ca societatea isi modifica obiectul de activitate astfel incat bunurile achizitionate initial  pentru realizarea de operatiuni taxabile sa fie destinate, ulterior,  realizarii de operatiuni scutite fara drept de deducere.

Astfel, aceasta ajustare s-ar aplica numai daca s-ar modifica obiectul de activitate.

        In concluzie, in situatia prezentata, societatea  cunoaste faptul  desfasoara atat operatiuni taxabile cat si operatiuni scutite fara drept de deducere, motiv pentru care sunt aplicabile prevederile art.  147 "Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila" alin.    (1) "Persoana impozabila care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere este denumita in continuare persoana impozabila cu regim mixt. Persoana care realizeaza atat operatiuni pentru care nu are calitatea de persoana impozabila, in conformitate cu prevederile art. 127, cat si operatiuni pentru care are calitatea de persoana impozabila este denumita persoana partial impozabila.". Din acest motiv, sunt aplicabile prevederile art. 147 alin. (5) "Achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata".

             In alta ordine de idei, din punct de vedere contabil,  procedati corect la  transferarea bunurilor din debitul contului 371 "Marfuri" in debitul contului 301 " Materii prime" pe baza bonurilor de consum.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Pro-rataajustarea sumei TVAdecontachizitiideductibilmaterii prime


Data aparitiei: 26 Noiembrie 2014
Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2014

Votati articolul "Pro-rata sau ajustarea sumei TVA deductibile. Ce conditii sunt necesare pentru deducere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X