email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regularizare avans extern. Cum procedam in ce priveste facturarea?

regularizare avansdecontul TVAfacturaprestare serviciistornareavans

In randurile urmatoare, cazul se refera la o societate care a inregistrat un avans extern extracomunitar in cursul anului 2011. S-a emis factura de avans pentru acest avans la cursul din data primirii avansului.

In decontul de TVA acest avans s-a inregistrat pe randul 14 la cursul din data emiterii facturii. In ianuarie 2015 are loc exportul de bunuri si stingerea acestui avans.

La ce curs se va stinge acest avans care a fost reevaluat lunar pe parcursul celor 4 ani cu diferentele de curs aferente? La cursul istoric sau la cursul de reevaluare de la 31.12.2014?

Factura de storno avans este emisa in aceeasi zi cu factura de export in ianuarie 2015, per total operatiunea din ziua respectiva fiind zero.

Pe randul 14 din decontul de TVA aferent lunii ianuarie va mai fi evidentiat acest export daca operatiunea este zero datorita facturii de storno avans?


Conform prevederilor de la pct. 72 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea art. 155 alin. (16):

"(2) Regularizarea facturilor emise de catre furnizori/prestatori pentru avansuri sau in cazul emiterii de facturi partiale pentru livrari de bunuri ori prestari de servicii se realizeaza prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Stornarea se poate face separat ori pe aceeasi factura pe care se evidentiaza contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii.

Pe factura emisa se va face o referire la facturile de avans sau la facturile partiale emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi pentru aceeasi operatiune, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (19) lit. r) din Codul fiscal. In cazul operatiunilor pentru care baza impozabila este stabilita in valuta, la regularizare se vor avea in vedere prevederile art. 139^1 din Codul fiscal si ale pct. 22. Nu se impune regularizarea de catre beneficiarul care are obligatia platii taxei, conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 151 sau art. 151^1 din Codul fiscal, in cazul facturilor de avans sau al facturilor partiale emise de furnizorii de bunuri ori de prestatorii de servicii.
 
La pct. 22 alin.(2), (6) si (7) din Normele metodologice, date in aplicarea art. 139^1 din Codul fiscal
se prevede ca:

"(2) In sensul art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal, in cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturi va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii, inclusiv in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare. In cazul incasarii de avansuri pentru care factura este emisa ulterior incasarii avansului, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansurilor va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv atunci cand se fac regularizarile avansurilor incasate.

(6) Pentru operatiunile in interiorul tarii, daca baza impozabila este stabilita in valuta, transformarea in lei se va efectua la cursul din data la care intervine exigibilitatea taxei, conform prevederilor art. 134 - 134^2 alin. (1) si (2) din Codul fiscal. Prin exceptie, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3) - (8), transformarea in lei se efectueaza la cursul din data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare, respectiv conform prevederilor art. 134 - 134^2 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.

(7) Prevederile primei teze a alin. (6) se aplica si pentru serviciile prestate catre persoane stabilite in Comunitate ori in afara Comunitatii, precum si pentru serviciile achizitionate de la prestatori stabiliti in Comunitate sau in afara Comunitatii, precum si in cazul livrarilor de bunuri care nu au locul in Romania conform art. 132, efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania, sau al achizitiilor de bunuri care au locul in Romania si pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (2) - (6) din Codul fiscal."
 
Prin urmare, pentru regularizarea avansului se va utiliza cursul istoric, iar operatiunea nu se va mai declara in decontul de TVA.

Raspuns oferit de consultantul fiscal Dana Hristu pentru www.portalcontabilitate.ro

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regularizare avansdecontul TVAfacturaprestare serviciistornareavans


Data aparitiei: 25 Februarie 2015

Votati articolul "Regularizare avans extern. Cum procedam in ce priveste facturarea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X