email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmire situatii financiare forma lunga sau prescurtata. Cum procedam?

OMFP 65/2015bilant prescurtatdata bilantuluisituatii financiarenumerarbilant

In cazul de mai jos, o societate este inregistrata in acest moment (martie 2015) la mari contribuabili. In anul 2013 au fost intocmite situatii financiare anuale in format lung. La finele anului 2013, societatea nu mai indeplinea conditiile de mare contribuabil (cifra de afaceri este mai mica de 7 mil Euro si numarul de salariati este mai mic de 50). In anul 2014, aceste doua criterii de asemenea nu se incadreaza la mare contribuabil: in 2014 cifra de afaceri este mai mica de 7 mil Euro si numarul de salariati este 9, adica mai mic de 50.

Stabilim daca se intocmesc situatii financiare in forma lunga sau prescurtata, in conditiile in care firma apare la MFIN-ANAF ca mare contribuabil.

Pentru intocmirea situatiilor financiare aferente anului 2014 se vor aplica prevederile OMFP 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform acestuia, la art. 3 se prevede:
    Persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii, denumite in continuare criterii de marime: - total active: 3.650.000 euro; - cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro; - numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50 intocmesc situatii financiare anuale care cuprind: - bilant; - cont de profit si pierdere; - situatia modificarilor capitalului propriu; - situatia fluxurilor de numerar; - note explicative la situatiile financiare anuale.
     Persoanele juridice care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime prevazute la alin. (1) intocmesc situatii financiare anuale prescurtate care cuprind: - bilant prescurtat; - cont de profit si pierdere; - note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate. Optional, ele pot intocmi situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de numerar.

 
(3) Potrivit legii contabilitatii, situatiile financiare anuale trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene.
 (4) Persoanele juridice care au intocmit situatii financiare anuale prescurtate intocmesc situatiile financiare anuale prevazute la alin. (1) numai daca in doua exercitii financiare consecutive depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime prevazute la alin. (1). Persoanele juridice care au intocmit situatiile financiare anuale prevazute la alin. (1) intocmesc situatii financiare anuale prescurtate numai daca in doua exercitii financiare consecutive nu depasesc limitele a doua dintre cele  3 criterii de marime prevazute la alin. (1)"


 
Prin doua exercitii financiare consecutive se intelege exercitiul financiar precedent celui pentru care se intocmesc situatii financiare anuale si exercitiul financiar curent pentru care se intocmesc situatii financiare anuale.

In OMFP 65/2015 privind privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici   la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, se prevede la pct. II :
 

 “II. Cerinte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale

    Pentru entitatile care aplica  Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV‐a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta  a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare

     2.1. Entitatile care la data bilantului depasesc limitele a doua  dintre cele 3 criterii de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume:
    ‐ total active: 3.650.000 euro;   
  ‐ cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;   
  ‐ numar mediu salariati: 50, intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:  

   1. bilant (cod 10);     2. cont de profit si pierdere (cod 20);     3. situatia modificarilor capitalului propriu;     4. situatia fluxurilor de numerar;     5. note explicative la situatiile financiare anuale.     Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), cuprinse in anexa nr. 4 la ordin.     

2.2. Entitatile care la data bilantului nu depasesc limitele a doua  dintre criteriile de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile  si completarile ulterioare, intocmesc situatii financiare anuale prescurtate care cuprind:

    1. bilant prescurtat (cod 10);   
    2. cont de profit si pierdere (cod 20);
    3. note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate.  Optional, ele pot intocmi situatia modificarilor capitalului propriu  si/sau situatia fluxurilor de numerar. Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), cuprinse in anexa nr. 4 la ordin".
 
Prin urmare, in opinia noastra veti intocmi situatii financiaree prescurtate la data de 31.12.2014.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 65/2015bilant prescurtatdata bilantuluisituatii financiarenumerarbilant


Data aparitiei: 26 Martie 2015

Votati articolul "Intocmire situatii financiare forma lunga sau prescurtata. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 2.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X