email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt microintreprinderile platitoare de impozit pe profit?

Microintreprinderi sau “intreprinderi foarte mici”?
Sau care sunt microintreprinderile platitoare de impozit pe profit?

Constatam, zilele trecute, cu surprindere, ca dupa aproximativ 3 ani de la aparitia Codului fiscal se mai face inca o confuzie terminologica, care genereaza, mai departe, una de aplicare eronata a actului normativ corespunzator.

Iar cei care lucreaza cu legea fiscala nu sunt neaparat de blamat pentru “necunoasterea legii”, in conditiile in care legiuitorul insusi nu a dorit evitarea acestei suprapuneri prin folosirea unor termeni diferiti (nu ar fi de altfel singurul exemplu din legislatia romaneasca).

Este vorba de microintreprinderea reglementata de Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si de microintreprinderea definita prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Mentionam ca, anterior anului 2004 notiunea se putea raporta la dispozitiile Legii 133/1999.

Confuzia a devenit “de actualitate” prin multiplele modificari ale Codului fiscal dar si prin acte de modificare si completare a Legii nr. 346/2004, ultima dintre ele fiind Ordonanta Guvernului nr. 27/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 175/2006. Cineva se intreba chiar: O.G. nr. 27/2006 a modificat sau nu prevederile Titlului IV din Codul fiscal? Sau Legea nr. 343/2006 a avut in vedere si dispozitiile acestei ordonante atunci cand s-a stabilit regimul de impozitare a microintreprinderilor pentru anul 2007?

Problema de fond este ce conditii trebuie respectate de catre o societate comerciala pentru a fi incadrata in categoria microintreprinderilor? Cele din Codul fiscal sau cele din legislatia IMM-urilor?

Raspunsul este unul singur si se datoreaza exact acestei suprapuneri terminologice despre care vorbeam: ambele. Difera insa scopul pentru care vrem sa ne incadram in aceasta categorie. Iar din aceasta perspectiva trebuie spus ca in Codul fiscal conditiile sunt stabilite doar in vederea determinarii regimului fiscal al societatilor care doresc sa beneficieze de cota de 3% a impozitului pe venit si nu de cea de 16% aplicata asupra profitului.

Pe de alta parte, scopul Legii nr. 346/2004 nu are nimic in comun cu acest regim de impunere ci vizeaza, in special, o clasificare-cadru a societatilor de anumite dimensiuni (numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la 8 milioane euro, echivalent in lei s.a.m.d.) pentru acordarea unor facilitati la infiintare sau ulterior infiintarii pentru dezvoltarea afacerii. In acest sens, un exemplu elocvent sunt programele derulate prin Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, care au in vedere aceasta din urma clasificare si nicidecum conditiile impuse de Codul fiscal.

Desi criteriile pot parea asemanatoare (ca exemplu, in ambele reglementari, referirea la numarul de salariati), ele raman distincte si nu trebuie combinate pentru a le subordona doar unuia dintre scopurile mentionate. Mai mult, Codul fiscal are in vedere, spre exemplu, conditia de minim 1 salariat pe cand Legea 346 se raporteaza la numarul maxim (9 salariati si este un “numar mediu anual”). Celelalte criterii raman insa total diferite.

Chiar daca pare un paradox putem vorbi astfel de microintreprinderi (conform Legii 346) - platitoare de impozit pe profit si de microintreprinderi (conform Codului fiscal) - care nu sunt “IMM” (de exemplu, in ipoteza in care nu respecta criteriul de independenta stipulat de art. 3, alin. 1 din Legea 346).

Sau, pentru a face lumina, putem spune ca unele sunt microintreprinderi iar altele sunt “intreprinderi foarte mici” ori “micro-IMM-uri”!

Vor exista insa, “prin derogare”, asa cum se exprima Legea 343/2006 pentru modificarea Codului fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2007, si alte microintreprinderi platitoare de impozit pe profit: “daca, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal”. Dar, despre acestea din urma, asteptam sa ne lamureasca mai mult normele de aplicare…

Avocat Florin Turza

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 11 Octombrie 2006

Votati articolul "Care sunt microintreprinderile platitoare de impozit pe profit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X