email
Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Completare declaratie 112 in situatia unor modificari in cursul lunii. Cum procedam corect?

declaratie 112completare declaratieimpozit pe salariiDeclaratie privind obligatiile de platacontributiilelegea 52

Cum se declara in Declaratia 112 norma pentru un salariat care in prima jumatate din luna a lucrat 8 ore pe zi si in a doua jumatate din luna a lucrat 1 ora pe zi?

Cum se declara daca in prima jumatate a avut salariul brut 1000 lei si in a doua jumatate din luna a avut salariul 200 lei?

Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" cuprinse in anexa nr. 7 la Ordinul 1045/2012 astfel cum a fost modificat prin ordinul 1977/2013, randurile 3 - 8 din sectiunea A a anexei nr. 1.2 "Anexa asigurat" se completeaza astfel:

"- Randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" - se completeaza cu:
-- "N" - pentru norma intreaga (6, 7, 8 ore); sau
-- "Pn" (partial P1, P2...P7), unde "n" reprezinta numarul de ore zilnice de contract partial.

- Randul 4 "Ore norma zilnica contract" - se completeaza cu programul normal de lucru specific locului de munca al asiguratului, exprimat in ore. Prin program normai de lucru se intelege programul prevazut la art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau programul normal de lucru sub 8 ore stabilit cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase sau ale art. 112 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Norma zilnica poate sa fie de 8, 7 sau 6 ore.

Declaratia 112 actualizata o gasiti aici

- Randul 5 "Ore lucrate efectiv in luna" - se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna. Pentru persoana care are raporturile de munca sau de serviciu suspendate pentru incapacitate temporara de munca, perioada suportata de angajator din fondul de salarii potrivit legii se considera perioada lucrata (orele din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca si plata indemnizatiei se suporta de angajator din fondul de salarii si sunt considerate ore efectiv lucrate).

- Randul 6 "Ore suspendate in luna" - se completeaza cu numarul de ore din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate, conform legii, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca suportata de angajator din fondul de salarii.

- Randul 7 "Total zile lucrate" - se completeaza cu numarul total de zile lucrate si nu poate fi mai mare decat numarul de zile lucratoare din luna, stabilit conform Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Randul 8 "Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE neplafonata" - se inscrie castigul brut neplafonat realizat de asigurat, in vederea calcularii contributiilor de asigurari sociale. Nu se includ indemnizatiile de asigurari sociale."

In raport cu declararea castigului brut prin completarea randului 8 "Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE neplafonata", respectiv a venitului brut, acesta se va determina prin cumularea venitului aferente zilelor de munca in care salariatul a lucrat 8 ore cu cel aferent zilelor de munca in care salariatul a lucrat 1 ora. In cazul analizat salariatul a realizat un venit brut lunar de 1200 lei care se identifica, in vederea calculului contributiilor sociale obligatorii, in situatia in care nu intervin si alti parametrii de calcul, castigului brut lunar.

In situatia reducerii normei de munca in cursul lunii, completarea randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" cu valoarea "P1" ce corespunde normei de 1 ora/zi conform elementelor aplicabile pentru ultima zi a lunii de raportare poate conduce la inregistrarea erorilor:

a) "Eroare – Campul ore lucrate efectiv in luna eronat (S19)";
Conform anexei nr. 8 validari, urmatoarele corelari trebuie avute in vedere: A_6 <= NZL*A_4 daca A_3= "N" si A_6 <= NZL*n daca A_3= "Pn", unde: A_3 = Tip contract de munca dpdv timp de lucru; A_6 = Ore lucrate efectiv in luna; NZL = nr. zile lucratoare in luna.

b) "Eroare - Ore suspendate in luna + Ore lucrate efectiv in luna > Numar zile lucratoare in luna * Ore norma zilnica contract (S19)";

Conform anexei nr. 8 validari, urmatoarele corelari sunt avute in vedere: A_7<= NZL*A_4 - A_6 daca A_3= "N"si  A_7<= NZL*n - A_6 daca A_3= "Pn", unde: A_7 = Ore suspendate in luna; A_3 = Tip contract de munca dpdv timp de lucru; A_4 = Ore norma zilnica contract; A_6 = Ore lucrate efectiv in luna; NZL = nr. zile lucratoare in luna.

Pentru a elimina erorile generate de program, va recomandam pentru luna in care are loc reducerea normei de munca sa completati randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" cu "N" care corespunde normei de 8 ore pe zi. In aceasta situatie softul nu va emite atentionari sau erori, iar fisierul XML poate fi generat si declaratia 112 depusa.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu, consultant fiscal


 

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie 112completare declaratieimpozit pe salariiDeclaratie privind obligatiile de platacontributiilelegea 52

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 13 Aprilie 2015


Votati articolul "Completare declaratie 112 in situatia unor modificari in cursul lunii. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 3.45 din 5 din 10 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Prestare servicii consultanta

Intrebare: Buna ziua,

O firma neplatitoare de tva in Romania dar inregistrata in scopuri de tva pentru servicii intracomunitare conform art 153^1 presteaza servicii de consultanta software catre o firma din Germania care nu are vat number.

In aceste conditii factura se emite cu tva sau fara tva?

Raspuns: Multumesc pentru raspuns. Nu inteleg de ce ar trebui sa platesc tva in RO. Locul prestarii...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 13 Aprilie 2015 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 4 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la monografiile contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X