email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare cu amanuntul si cu ridicata in acelasi spatiu de vanzare. Ce amenzi risca firma cu o singura gestiune?

vanzare cu amanuntulgestiuneclientvanzare cu amanuntulchitanta

In cazul urmator, o firma vinde din gestiunea unui depozit catre persoane juridice cu factura si chitanta si din acelasi depozit vinde si cu bon fiscal pe casa de marcat catre persoane fizice, precum si cu factura si chitanta catre persoane fizice. Cum va proceda societatea in ce priveste gestiunea?

Inteleg ca faceti si comert cu amanuntul si comert cu ridicata in acelasi spatiu de vanzare. Exista inca in vigoare prevederile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si a serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare care interzic exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei (limitele se dubleaza in cazul sanctiunilor aplicate persoanelor juridice) si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati, asa cum se prevede la art. 73 pct. 22, art. 74 si art. 76 din ordonanta mentionata.
 
Art. 4 al acestei ordonante defineste urmatorii termeni astfel:
 " c) comert cu ridicata/de gros - activitatea desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi;
 d) comert cu amanuntul/de detail - activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;
(......)

Trebuie sa delimitati 2 spatii diferite - de exemplu o camera din termopan in interiorul depozitului care sa fie gestiunea de vanzare cu amanuntul si restul depozitului care sa fie gestiunea cu ridicata.

Din gestiunea cu ridicata nu aveti voie sa vindeti persoanelor fizice – veti vinde doar persoanelor juridice eliberand factura si chitanta.

Gestiunea cu amanuntul are stoc zero. Cand aveti un client care doreste sa cumpere cu amanuntul aduceti marfa din gestiunea cu ridicata pe baza de Aviz de insotire a marfii cu mentiunea “transfer intre gestiuni – nu urmeaza factura"

La vanzarea cu amanuntul veti elibera obligatoriu bon fiscal, indiferent daca este vorba de persoane fizice sau juridice care solicita si factura.

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 28 din 25 martie 1999 (**republicata**) privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale cu toate modificarile si completarile sale, articolul (1), alin. 9) – 10^1) :

"(9) Se interzice operatorilor economici care, potrivit legii, au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si de a emite bonuri fiscale cu acestea, sainmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (8).

(10) In cazul in care operatorii economici prevazuti la alin. (1) nu inmaneaza clientului bonul fiscal sau inmaneaza un alt document decat bonul fiscal, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (8), clientul este obligat sa solicite operatorului economic inmanarea bonului fiscal.
(10^1) In cazul in care operatorii economici prevazuti la alin. (1) refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal clientului, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (8), acesta din urma are dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia."
Aliniatul (8) amintit se refera la situatia in care casa de marcat se defecteaza.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vanzare cu amanuntulgestiuneclientvanzare cu amanuntulchitanta


Data aparitiei: 30 Iulie 2015

Votati articolul "Vanzare cu amanuntul si cu ridicata in acelasi spatiu de vanzare. Ce amenzi risca firma cu o singura gestiune?":
Rating:

Nota: 3.58 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X