email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloace fixe aflate in conservare. Cum procedam cu ajustarea TVA-ului dedus initial?

mijloace fixeconservarevaloareajustare TVAdeducererambursareplafon

In cazul urmator, o societate comerciala platitoare de TVA a desfasurat activitate timp de 2 ani pentru care s-au achizitionat mijloace fixe si obiecte de inventar specifice acestei activitati. Din motive economice firma s-a reorientat spre alta activitate.

Ce se intampla cu aceste mijloace fixe si obiecte de inventar in ce priveste TVA-ul?

Se mentioneaza ca acestea sunt depozitate intr-o hala pentru care nu sunt documente - punct de lucru ca depozit sau factura de chirie.

Prin suspendarea amortizarii, se constata incetarea utilizarii economice a activelor, fapt pentru care se va impune ajustarea TVA pentru mijloacele fixe respective, tinand cont de prevederile de la art. 148 sau art. 149 din Codul fiscal.
 
Prin art. 149 si pct. 54 din normele de aplicare ale acestui articol se reglementeaza ajustarea sumei TVA deduse pentru mijloacele fixe de natura bunurilor de capital definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal.  
 

Prin trecerea in conservare a bunurilor de capital, decizie care are ca efect intreruperea utilizarii bunurilor respective pe o perioada indelungata de timp, determinata sau nedeterminata, se considera ca bunul de capital nu mai este alocat utilizarii pentru realizarea de operatiuni economice din sfera de aplicare a TVA, motiv pentru care se impune ajustarea sumei TVA deduse in conformitate cu prevederile art. 149 alin. (4)  lit. a) pct. 2 din Codul fiscal  "Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
 


a) in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:
 
2. pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei;
 
Aceste prevederi trebuie corroborate cu cele de la pct. 54 alin. (7) din normele de aplicare: «Incepand cu anul 2008, conform art. 149 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, daca bunul de capital este utilizat total sau partial in alte scopuri decat activitatile economice ori pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei, ajustarea deducerii se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare si proportional cu partea din bunul de capital utilizata in aceste scopuri."
 
 Ajustarea se efectueaza numai daca, la momentul trecerii in conservare, bunurile de capital se afla in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani.
 
Astfel, daca bunurile trecute in conservare se afla in perioada celor 5 ani de ajustare, atunci ajustarea se face impartind valoarea TVA dedusa initial la 5 si inmultita cu numarul de ani ramasi din perioada de ajustare (pana la 5), incluzind anul in care a intervenit conservarea.
 
Exemple elocvente privind efectuarea ajustarii TVA la bunurile de capital sunt redate in norme, la punctul 54.
 
Ajustarea se efectueaza prin aplicarea cotei de 19% sau 24% in vigoare la data achizitiei bunului de capital (pana la 1 iulie 2010 - 19% sau dupa aceasta data 24%) si se evidentiaza din punct de vedere fiscal in registrul bunurilor de capital.
 
Daca bunurile trecute in conservare nu indeplinesc conditiile de a fi bunuri de capital (fie au o durata de amortizare fiscala mai mica de 5 ani, fie sunt achizitionate inainte de data aderarii), ci sunt considerate active fixe, atunci ajustarea TVA se face in conformitate cu art. 148 din Codul fiscal.
 

La art. 148 alin. (1) litera c) se prevede faptul ca ajustarea initiala a TVA se realizeaza in cazul in care societatea pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum alocarea de bunuri / servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere.
 
Conform punctului 53 alin. (6) din normele date in aplicarea art. 148 din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa ajusteze, la data modificarii intervenite, taxa deductibila aferenta bunurilor de natura stocurilor, serviciilor neutilizate, activelor corporale fixe in curs de executie, activelor corporale fixe, altele decit cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, in situatia in care persoana impozabila pierde dreptul de deducere a taxei. Ajustarea reprezinta in aceasta situatie anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse initial si se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea. Persoana impozabila realizeaza aceste ajustari ca urmare a unor situatii cum ar fi:
 
a) modificari legislative;
 
b) modificari ale obiectului de activitate;
 
c) alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si ulterior alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere.
 
In situatia mijloacelor fixe care nu sunt amortizate integral la data trecerii in consevare, ajustarea TVA se face prin aplicarea procentului in vigoare la data achizitiei bunului la valoarea contabila ramasa de amortizat a bunului respectiv (punctul 53 alin. (14) din normele date in aplicarea art. 148 din Codul fiscal).
 
Daca la data trecerii in conservare a activului fix acesta este amortizat integral (are valoare ramasa zero), nu se mai efectueaza ajustarea TVA.
 
Exemplu:
 
- mijloc fix achizitionat in luna martie 2013 (dupa data aderarii la UE);
 
- valoare bun = 5.000 lei;
 
- valoare TVA dedusa = 1200 lei (5.000 lei * 24%);
 
- durata normala de functionare fiscala, conform catalogului = 4 ani - rezulta ca bunul nu este bun de capital, avind o durata normala de utilizare mai mica de 5 ani;
 
- mijlocul fix este trecut in conservare in luna ianuarie 2015;
 
- valoarea ramasa de amortizat la data de 31.01.2015 este de [5000 lei - (5000 lei / 4 ani / 12 luni * 10 luni)] = 3958 lei;
 
- ajustarea TVA = 3958 lei * 24% = 949.92 lei (950 lei).
 
Aceasta valoare se inregistreaza in contabilitate, indiferent de marimea ei, deoarece la art. 148 nu este prevazut nici un plafon minim pentru suma rezultata din ajustare.
 


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloace fixeconservarevaloareajustare TVAdeducererambursareplafon


Data aparitiei: 14 August 2015

Votati articolul "Mijloace fixe aflate in conservare. Cum procedam cu ajustarea TVA-ului dedus initial?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X