email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transfer de active. Cum procedam la colectarea si deducerea TVA-ului aferent consultantei?

transfer activecolectarea TVAdeducerea TVAserviciicod fiscaltaxaretransfer de date

In cazul urmator, o societate achizitioneaza servicii de consultant pentru realizarea unui transfer de active conform prevederi art. 128 alin. (7) Cod fiscal. Furnizorul de servicii emite factura cu TVA.

In ce masura e deductibil TVA-ul din factura furnizorului de servicii in conditiile in care transferul de active nu este operatiune impozabila?

Cum se interpreteaza art. 145, alin. (2), lit. e) Cod fiscal:..., daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv?


In conformitate cu art. 145 alin. (2) lit. a) din codul fiscal, dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate de catre o persoana impozabila, inregistrata in scop de TVA, este acceptata daca aceste achizitii sunt utilizaze pentru efectuarea de operatiuni impozabile (taxabile), din care va rezulta TVA colectata, scutita cu drept de deducere sau neimpozabila in Romania.

Consultanta contractata de catre firma cesionara a transferului de active este destinata efectuarii unor operatiuni taxabile, deoarece, dupa finalizarea transferului, succesorul cedentului va efectua operatini supuse TVA, cu ajutorul bunurilor respective.

Ca urmare, TVA aferenta consultantei este deductibila.

Transferul de active este o operatiune economica ce nu este inclusa in sfera de TVA (nu se colecteaza TVA de catre cedent odata cu transferul bunurilor catre cesionar), conform art. 128 alin. (7) din codul fiscal.

Insa primitorul activelor, persoana impozabila, va trebui sa efectueze ajustarile de TVA in favoarea statului pentru bunurile primite de la cedent (punctul 6 alin. (8) din normele date in aplicarea art. 128 alin. (3) din codul fiscal), bunuri pentru care cedentul a dedus TVA la achizitia lor si cu ajutorul carora nu va mai desfasura operatiuni economice.

La acelasi punct 6 alin. (8) din norme, ultima teza, se specifica faptul ca "Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala, in sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale."

Aceasta prevedere se traduce astfel: in cazul in care la transferul de active, cedentul a emis factura si a aplicat TVA colectata, organele fiscale vor permite cesionarului sa deduca TVA, daca operatiunile sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune (cu referire la livrarea de terenuri si cladiri - care sunt scutite fara drept de deducere sau taxabile prin lege sau prin optiune, conform art. 141 alin. (2) lit. f) si art. 141 alin. (3) din codul fiscal).

Pentru acest aspect, art. 145 alin. (2) lit. e) din codul fiscal precizeaza ca cedentul de active are drept de deducere a TVA pentru bunurile achizitionate si apoi transferate cesionarului prin colectare de TVA, in cadrul unei operatiuni de transfer de active prin vanzare, conform art. 128 alin. (7) din codul fiscal si punctului 6 alin. (8) ultima teza din norme.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transfer activecolectarea TVAdeducerea TVAserviciicod fiscaltaxaretransfer de date


Data aparitiei: 17 August 2015

Votati articolul "Transfer de active. Cum procedam la colectarea si deducerea TVA-ului aferent consultantei?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X