email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este modul de acordare a concediului pentru sarcina si lauzie?

Intrebare:

Care este modul de acordare a concediului pentru sarcina si lauzie, cum se calculeaza indemnizatia pentru acesta, care sunt contributiile la bugetul de stat aferente concediului si care sunt inregistrarile contabile?

Raspuns (dat in 28.04.2006):

Cuantumul brut al indemnizatiei de maternitate, stabilit in baza dispozitiilor art. 10 coroborat cu art. 25 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare este de 85% din media veniturilor lunare a ultimelor 6 luni din cele 12 luni in care s-a constituit stagiul de cotizare.

Certificatul medical pentru sarcina va fi eliberat dupa caz, de medicul de familie sau de medicul specialist pentru o perioada initiala de 30 de zile, urmand a fi prelungit pana la durata maxima de 63 de zile.

Dupa nastere, certificatul medical va fie eliberat de medicul specialist din unitatea sanitara unde a nascut femeia, sau dupa caz, de catre medicul de familie pentru o perioada initiala de 30 de zile, putand fi prelungit pana la durata maxima de 63 de zile.

Durata concediului de sarcina si a celui de lauzie se pot compensa intre ele in functie de recomandarea medicului, insa asigurata are obligatia de a efectua cel putin 42 de zile de concediu de maternitate inainte de a putea solicita indemnizatia ori stimulentul pentru cresterea copilului sau inainte de a se prezenta la locul de munca.

Formula de calcul a indemnizatiei de maternitate o gasiti in cadrul art. 73 – 74 din Ordinul comun al ministrului sanatatii si al presedintelui C.N.A.S. nr. 60/32/2006 privind Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din FNUASS, insa angajatorul este cel care pune in plata indemnizatia, cel mai tarziu la lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.

Suma platita astfel asiguratei o veti deduce din contributia de 0,75% datorata pentru luna respectiva. In cazul in care indemnizatia de maternitate depaseste contributia in luna respectiva, veti recupera suma in lunile urmatoare, prin deducere din contributia de 0,75% datorata la FNUASS.

Daca pana la finalul anului in curs nu reusiti sa deduceti intreaga suma din contributia de 0,75% datorata la FNUASS, veti face o cerere catre Casa de asigurari de sanatate in a carei raza teritoriala aveti sediul social, in vederea acordarii sumelor platite din bugetul FNUASS.

Pe durata concediului de maternitate indemnizat potrivit dispozitiilor O.U.G. nr. 158/2005, angajatorul are urmatoarele obligatii in ce priveste plata, respectiv retinerea si virarea urmatoarelor contributii, avand in vedere faptul ca indemnizatia de maternitate se suporta din prima zi integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate:

* In primul rand va trebui sa depuneti impreuna cu declaratia lunara privind evidenta obligatiilor de plata catre FNUASS pentru concedii si indemnizatii (anexa nr. 1 la O.U.G. nr. 158/2005) si declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor care au beneficiat de concedii si indemnizatii ( anexa nr. 2 la O.U.G. nr. 158/2005), alaturi de exemplarul nr. 2 al certificatului medical purtand codul 08.

* Contributia individuala de asigurari sociale se datoreaza pentru toata perioada in care asigurata beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Cota de 9,5% se aplica in acest caz asupra valorii unui salariu de baza minim brut pe tara (330 lei in anul 2006) proportional cu numarul de zile lucratoare din luna in care s-a platit indemnizatia.

CAS se suporta in acest caz din cuantumul brut al indemnizatiei de maternitate (care este astfel diminuat) si se achita catre BASS in baza declaratiei prevazuta de Ordinul MMSSF nr. 340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare (Ordinul MMSSF nr. 95/2006).

* Indemnizatia de maternitate nu este impozabila, in conditiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 19 Octombrie 2006

Votati articolul "Care este modul de acordare a concediului pentru sarcina si lauzie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X