email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Combustibil autoturism utilizat de administrator. In ce conditii se pot deduce cheltuielile?

combustibilautoturismadministratordeducere tvaimpozitfoi de parcurs

Studiul de caz de mai jos isi propune sa rezolve situatia in care administratorul societatii utilizeaza un autoturism proprietatea firmei pentru a se deplasa de acasa la serviciu, la celelalte puncte de lucru ale societatii, la diversi clienti si furnzori de marfa ai societatii. Pentru combustibilul consumat se intocmesc foi de parcurs.

Vom stabili astfel daca in aceste conditii TVA aferent bonurilor de combustibil este deductibil integral sau doar 50%, precum si daca respectivele cheltuieli generate de utilizarea masinii (combustibil, asigurari, reparatii, rovinete etc) sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

 

Deplasarea administratorului de acasa la serviciu si de la serviciu acasa reprezinta utilizarea autoturismului in scop personal. Daca autoturismul s-ar utiliza, exclusiv, doar in scopul personal al administratorului, limitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile, dar si a cheltuielilor aferente se efectueaza s-ar efectua integral, 100%. Totusi, avand in vedere faptul ca acelasi autoturism se utilizeaza atat in scopul activitatii economice, cat si in scop partial, limitarea este de 50%.  In acest sens, am in vedere prevederile  alin. (4) pct. 45^1 din normele de aplicare ale art. 145^1  Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.  

Astfel, limitarea cu 50% se efectueaza numai in situatia in care nu se poate justifica utilizarea autoturismului exclusiv  in scopul activitatii economice, dar se poate justifica faptul autoturismului este utilizat pentru  realizarea de activitati economice. Deci, indiferent de faptul ca se intocmeste sau nu se intocmeste foaia de parcurs,  dreptul de deducere a sumei TVA deductibile, dar si a cheltuielilor de exploatare aferente autoturismului respectiv se limiteaza cu  50% daca autoturismul se utilizeaza pentru:

-    operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile d.p.d.v. al TVA;
-    venituri impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit.


In acest context, am in vedere prevederile de la acelasi punct mentionat anterior, respectiv pct. 45^1 alin. (4)  din normele de aplicare ale art. 145^1 din Codul fiscal cu privire la definirea notiunii de uz personal Utilizarea unui vehicul in folosul propriu de catre angajatii unei persoane impozabile ori pentru a fi pus la dispozitie in vederea utilizarii in mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice, este denumita in continuare uz personal. Transportul la si de la locul de munca al angajatilor in alte conditii decat cele mentionate la alin. (3), este considerat uz personal al vehiculului.

Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.

Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevazute la alin. (2). Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se intelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibila in conditiile prevazute la art. 145 si la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal.

Acelasi tratament fiscal, respectiv limitarea cu 50%,  se aplica si in cazul cheltuielilor aferente utilizarii autoturismului asigurari, reparatii, rovinete, etc).


Cu toate acestea,  in opinia mea, diferenta de 50% nu trebuie considerata avantaj natura pentru administratorul respectiv  astfel incat suma rezultata din limitarea dreptului de deducere TVA si a cheltuielilor aferente  sa reprezinte baza de calcul pentru impozitul pe venituri din salarii sau asimilate salariilor  si contributii (sociale si de de asigurari sociale de sanatate).  Reprezinta avantaj in natura doar utilizarea integrala a autoturismului in scop personal.  

Pentru aplicarea acestui tratament fiscal nu este relevant faptul ca  autoturismul respectiv este  condus de catre  administratorul  societatii  deoarece acesta  se incadreaza in categoria  salariati  conform prevederilor  de la punctul 45^1 alin. (3) de aplicare a art. 145^1  Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor comerciale, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora.

 In  alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca decursul unui an fiscal, tratamentul fiscal aplicabil achizitiilor aferente unui autoturism care nu se incadreaza la exceptii poate fi modificat in fiecare perioada fiscala de raportare, in functie de modul de utilizare efectiva al autoturismului.  De exemplu, daca utilizarea aceluiasi  autoturism  nu contribuie din anul 2016  la realizarea operatiunilor enumerate mai sus, adica autoturismul este utilizat exclusiv in scop personal sau pentru a fi pus, gratuit,  la dispozitia altor persoane, limitarea se efectueaza 100% atat d.p.d.v. al impozitului pe profit cat si al TVA. In acest caz, se considera cheltuiala nedeductibila si amortizarea autoturismului.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
combustibilautoturismadministratordeducere tvaimpozitfoi de parcurs


Data aparitiei: 16 Octombrie 2015

Votati articolul "Combustibil autoturism utilizat de administrator. In ce conditii se pot deduce cheltuielile?":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X