email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri de milioane de lei cu firme-fantoma cu zero angajati. Cum obtin profit aceste firme?

societatile comercialeafaceri fantomazero angajatiprofittranzactiipatroni

Un studiu recent intocmit de specialistii de la KeysFin arata ca firmele fara angajati au realizat in 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezinta 3,6% dintre totalul afacerilor din Romania, de 1063 miliarde lei.

Se remarca insa ca numarul acestora e  in scadere cu 0,69% fata de anul 2013, atunci cand business-ul firmelor fara angajati a fost de 43,9 miliarde lei.

Ne confruntam cu astfel de "paradoxuri", asa cum le numesc cei de la KeysFin, in care aceste firme cu profituri uriase au sedii in apartamente si garsoniere, iar in afara de acestea peste 100.000 de firme functioneaza cu zero angajati.

Astfel, potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finantelor erau inregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fara niciun angajat sau care nu si-au declarat salariatii, fata de 116.620 in anul anterior.

Conform sursei, cele mai multe firme activau in domeniul comertului (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).

Ce fel de societati fac astfel de afaceri?

De la SRL-uri, afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, pana la afaceri din HORECA sau din domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, si magazine tip consignatie, aceste firme, conform KeysFin, se impart in trei clase distincte:

- cele care functioneaza ca "afaceri la purtator",
- firmele care lucreaza cu colaboratori externi
- societatile care prefera sa angajeze la negru.

"Primele sunt firme asa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzactii. Apar doar in acte insa nu desfasoara o activitate concreta, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzactii. Exista un alt contingent de firme, in special din sectorul serviciilor, care prefera sa angajeze colaboratori - de la constructori la avocati, contabili etc. Restul sunt firme ale caror patroni prefera sa angajeze la negru decat sa plateasca taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat", explica analistii KeysFin.


Care sunt cele 10 firme in topul societatilor fara angajati din Romania?

De asemenea, analistii de la KeysFin au intocmit un top 10 firme fara angajati, iar pe primul loc se afla firma de constructii Strabag AG Austria, sucursala Bucuresti-Romania, cu o cifra de afaceri in 2014 de 240,6 milioane de lei si un profit net de 17,3 milioane lei, fara niciun angajat declarat,

"Pe locurile urmatoare s-au clasat, in ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica - sucursala Ploiesti-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei si un profit de 9,1 mil.lei, producatorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei si profit de 2,1 mil. lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee - CNIM SA PARIS - sucursala Bucuresti - industria prelucratoare, cu afaceri de 101 milioane lei si pierderi de 386 mii lei, firma de constructii Societa Italiana per condotte d'acqua spa Roma - sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei si un profit de 919 mii lei si firma specializata in comert Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei si un profit de 85,6 mii lei", potrivit Keysfin.com.

"Cele mai multe firme prezente in acest top sunt companii contractoare din sectorul constructiilor, care angajeaza diverse lucrari si pe care le cesioneaza catre alte firme specializate in domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrela, asa explicandu-se si faptul ca nu au declarat angajati", au explicat analistii KeysFin.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
societatile comercialeafaceri fantomazero angajatiprofittranzactiipatroni


Data aparitiei: 20 Octombrie 2015

Votati articolul "Afaceri de milioane de lei cu firme-fantoma cu zero angajati. Cum obtin profit aceste firme?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X