email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF introduce formularul 602. Cine il depune? Bonus: Model declaratie pe propria raspundere

formular 602anafdeclaratie pe propria raspunderevenituri din cedarea folosintei bunurilor

Potrivit unui nou ordin publicat de ANAF, persoanele care obtin venituri din chirii si sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) sunt obligate sa depuna un nou formular.

Ordinul ANAF nr. 2963/2015 stabileste astfel introducerea formularului 602 - "Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor". Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 879 din 24 noiembrie 2015.

Prevederile noului ordin se aplica incepand cu aceeasi zi,.


Categorii de persoane exceptate de la plata CASS, potrivit OANAF nr. 2963/2015, sunt:

-    persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei

-    persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile


Model declaratie pe propria raspundere. Click aici!

Ordinul MFP ANAF nr. 2963/2015 - aprobarea procedurii de aplicare a Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, precum si a modelului si continutului formularului 602.

ORDIN pentru aprobarea procedurii de aplicare a Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, precum si a modelului si continutului formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor"

Avand in vedere dispozitiile:

- art. 29621 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015;

- art. 47 si art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. 1. - Se aproba procedura de aplicare a prevederilor Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, prevazuta in anexa nr. 1.

Art. 2. - Se aproba modelul si continutul formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor", cod 14.13.03.04, prevazut in anexa nr. 2.

Art. 3. - Formularul prevazut la art. 2 se completeaza si se depune conform instructiunilor prevazute in anexa nr. 3.

Art. 4. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului de la art. 1 sunt stabilite in anexa nr. 4.

Art. 5. - Referirile la Codul de procedura fiscala reprezinta trimiteri la Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 6. —Anexele nr. 1—4 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. 7. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 8. - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,

Gelu-stefan Diaconu

Bucuresti, 18 noiembrie 2015.

Nr. 2.963.

ANEXA Nr. 1

PROCEDURA

de aplicare a prevederilor Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015

1. Prezenta procedura se utilizeaza pentru aplicarea prevederilor privind exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, potrivit dispozitiilor Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, cu privire la interpretarea si aplicarea unitara a prevederilor art. 29621 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Procedura se aplica de catre compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal competent, denumit in continuare compartiment de specialitate.

3. in sensul prezentei proceduri, organul fiscal competent este organul fiscal la care persoana fizica are obligatia sa declare venitul din cedarea folosintei bunurilor.

4. Persoanele fizice care nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, potrivit Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, sunt:

a) persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii. Persoanele fizice in cauza au obligatia de a prezenta organului fiscal competent documente justificative eliberate de institutia competenta din statul in care a fost incheiata asigurarea;

b) persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

5. Pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, persoana care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la pct. 4 depune la organul fiscal competent, direct sau prin imputernicit, Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, insotita de documente care atesta faptul ca se incadreaza in una din situatiile prevazute la pct. 4, cum sunt:

a) Document portabil A1;

b) TR/R1 - Formular privind legislatia aplicabila;

c) PM/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila;

d) MD/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila etc.

6. Compartimentul de specialitate analizeaza declaratia si documentele justificative depuse de persoana fizica.

7.1. in situatia in care, din documentele prezentate, se constata ca respectivul contribuabil nu indeplineste conditiile legale pentru a fi exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune respingerea solicitarii.

7.2. Organul fiscal competent comunica contribuabilului, potrivit Codului de procedura fiscala, respingerea motivata a solicitarii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. in aceste situatii compartimentul de specialitate stabileste obligatii de plata si emite decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.

7.3. Decizia de impunere se comunica contribuabilului, potrivit art. 44 din Codul de procedura fiscala.

8.1. in situatia in care se constata ca documentatia depusa este incompleta, organul fiscal notifica contribuabilul cu privire la necesitatea completarii documentelor, conform legii.

8.2. Notificarea se comunica contribuabilului, in conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedura fiscala.

8.3. in cazul in care, in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, contribuabilul nu se prezinta la organul fiscal competent in vederea clarificarii situatiei, solicitarea privind exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se respinge.

9. Daca din documentele prezentate se constata ca respectivul contribuabil indeplineste conditiile legale pentru a fi exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate opereaza in evidenta fiscala faptul ca persoana respectiva nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

10. Contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza inclusiv pentru luna in cursul careia contribuabilul a indeplinit conditiile de scoatere din evidenta ca platitor de contributii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

11. Pentru contribuabilii care solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate odata cu inregistrarea la organul fiscal a contractului/contractelor de inchiriere si care indeplinesc conditiile prevazute de lege, compartimentul de specialitate nu stabileste obligatii de plata si nu emite decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.

12. Pentru contribuabilii care solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate ulterior inregistrarii contractului/contractelor de inchiriere, compartimentul de specialitate desfiinteaza total sau partial, dupa caz, deciziile de impunere prin care au fost stabilite obligatii de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate, de la data la care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru exceptare.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 602anafdeclaratie pe propria raspunderevenituri din cedarea folosintei bunurilor


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2015

Votati articolul "ANAF introduce formularul 602. Cine il depune? Bonus: Model declaratie pe propria raspundere":
Rating:

Nota: 3.59 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X