email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regularizare avans incasat in perioada de anulare a codului TVA. Care e procedura?

regularizare tvadecont 300livrare serviciiregularizare avansanularea codului tva

In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate inactiva fiscal cu o cifra de afaceri care depaseste plafonul de TVA si care colecteaza si plateste TVA la toate livrarile. Firma incaseaza in perioada de inactivitate un avans pentru care colecteaza, plateste TVA si depune lunar declaratia 311.

Consutantul fiscal ne va ajuta astfel sa stabilim daca prin stornarea avansului si intocmirea facturii de livrare, TVA-ul datorat la livrare aferent avansului se anuleaza avand in vedere ca societatea s-a reactivat, a devenit platitoare de TVA si livrarea serviciilor a avut loc dupa inscrierea in scopuri de TVA.

Spre deosebire de persoana impozabila al carui cod de TVA este anulat din oficiu, poate recupera, prin regularizare, suma TVA colectata aferenta avansului,  doar persoana impozabila cu cod valid de TVA care a incasat un avans. Recuperarea se efectueaza la  momentul livrarii bunurilor, odata cu  emiterea  facturii de livrare, concomitent cu factura de stornare a avansului, operatiune cunoscuta sub denumirea de regularizare.  
     
Suma TVA colectata, inscrisa  cu semnul minus in  factura de regularizare emisa, dar si suma TVA colectata, cu semnul plus,  din factura de livrare a bunurilor,  se evidentiaza de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, rezultand TVA de plata sau TVA de rambursat. Rezulta TVA  de plata datorata bugetului de stat numai in situatia in care suma TVA deductibila din perioada fiscala de raportare este mai mica decat suma TVA colectata.

La randul sau, la primirea facturii de regularizare din partea furnizorului inregistrat in scopuri de TVA, cumparatorul ajusteaza dreptul de deducere exercitat initial pentru avansul achitat si exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferenta bunurilor achizitionate.  in baza facturii de livrare primite.  
          
In acest context, trebuie retinut faptul ca beneficiarul nu are drept de deducere a sumei TVA deductibile aferente unui avans platit sau unei achizitii efectuate de la o persoana impozabila al carui cod de TVA este  anulat din oficiu, aspect reglementat prin art. 11, alin.  (1^4) “Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. ”

Astfel, persoana impozabila al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu, dar care s-a reinregistrat  in scopuri de TVA,  nu are dreptul sa regularizeze, la momentul livrarii bunurilor dupa reinregistrare,   suma TVA colectata prin factura emisa  in perioada in care codul sau de TVA era  anulat, platita efectiv bugetului de stat si raportata prin declaratia  cod 311.  La momentul livrarii bunurilor dupa reinregistrarea in scopuri de TVA, persoana impozabila respectiva storneaza factura de avans emisa care cuprinde si TVA, dar  fara a recupera de la bugetul statului suma TVA colectata si platita  efectiv bugetului  de stat.  Valoarea totala a facturii de stornare a avansului care include si  TVA, se ia in considerare doar pentru diminuarea creantei fata de clientul sau.  


 
Practic, in situatia prezentata, persoana impozabila colecteaza TVA, atat la incasarea avansului, suma fiind declarata prin formularul 311,   cat si la livrarea bunurilor pentru care s-a incasat avansul respectiv, suma fiind decontata prin formularul cod 300, spre deosebire de cumparator care exercita dreptul de deducere o singura data, in baza facturii primite pentru achizitia bunurilor.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regularizare tvadecont 300livrare serviciiregularizare avansanularea codului tva


Data aparitiei: 21 Decembrie 2015

Votati articolul "Regularizare avans incasat in perioada de anulare a codului TVA. Care e procedura?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X