email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce impozit retinem pentru sume platite nerezidentilor in baza unui contract de comision?

nerezidentifreelancerproduse softwarecodul fiscaldeclaratia 390tva

In analiza de mai jos, dam un exemplu al unei societati (platitoare TVA, inregistrata ROI) care vinde produse software. Utilizeaza serviciile unor afiliati care pot fi persoane impozabile (firme) sau neimpozabile (freelanceri) din UE sau non-UE care contra unui comision ne vand produsele pe site-urile lor.

Stabilim, asadar, ce documente justificative trebuie intocmite pentru a deconta platile, cu mentiunea ca exista un contract pe site (T&C) acceptat de catre afiliati la inregistrare. Foarte putini pot emite facturi, multi dintre acestia sunt persoane fizice. Firmele mari concurente emit facturi pentru sumele platite afiliatilor. Vom vedea care este tratamentul TVA  si cel privind impozitul pe venitul nerezidentilor.


1) Pentru afiliatii care sunt persoane impozabile si va emit facturi:

-    decontarea platii se face pe baza facturii emise de acestia conform contractului si a extrasului de cont pe care apare plata
-    facturile emise de persoane impozabile din UE se vor inregistra cu taxare inversa, locul prestarii fiind in Romania – operatiunile se vor declara in D390.
-    deoarece vorbiti de un contract de comision, impozitul pe veniturile nerezidentilor se va retine in Romania indiferent daca vi se prezinta un certificat de rezidenta fiscala sau nu. Daca vi se prezinta unul, se va aplica cea mai favorabila cota intre cea prevazuta de Codul fiscal (16%) si cea prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri cu statul respectiv. Daca nu vi se prezinta unul, veti retine 16% - cota din Codul fiscal.

Extras din Normele metodologice de aplicare a art. 230 din Codul fiscal.

18. In aplicarea art. 230 alin. (1) din Codul fiscal:
(1) Dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.
(2) Dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective."

Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti se va retine din suma de plata, se va declara in D100 si se va lati pana pe 25 ale lunii urmatoare platii venitului.

2)Pentru afiliatii care nu sunt persoane impozabile si nu va pot emite facturi :

-    decontarea platilor se va face pe baza extrasului de cont care atesta plata si a contractului semnat de afiliat
-    argumentatia referitoare la impozitul pe venitul nerezidentilor prezentata mai sus este valabila si pentru afiliatii persoane neimpozabile

Referitor la facturile despre care vorbiti – ele pot fi doar autofacturi care se intocmesc numai in scopuri de TVA (de ex. daca un afiliat persoana impozabila nu va emite factura, aveti obligatia sa emiteti dvs. autofactura pentru a putea inregistra TVA).

Deoarece vorbim de persoane neimpozabile carora le platiti un comision, operatiunea nu este impozabila in Romania dpv al TVA.

Art. 268 din Codul fiscal prevede:

"(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2)."

Nefiind impozabila d.p.d.v. al TVA operatiunea, nu se intocmeste autofactura si nu se inregistreaza taxare inversa.

Deci in cazul freelancerilor se retine doar impozit pe venitul nerezidentilor, neexistand obligatii d.p.d.v. al TVA.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nerezidentifreelancerproduse softwarecodul fiscaldeclaratia 390tva


Data aparitiei: 29 Ianuarie 2016

Votati articolul "Ce impozit retinem pentru sume platite nerezidentilor in baza unui contract de comision?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X