email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se va amana termenul pentru impozitul pe cladiri pana la 30 iunie?

impozitul pe cladiri31 martie 2016declaratia itl 001termen limitaamanare termenproiect

Argumentele care sprijina reala necesitate de amanare a termenului de plata pentru impozitul pe cladiri pana la 30 iunie sunt nenumarate. Sa ne amintim, in primul rand, ca nenumarate neintelegeri au fost produse de unele prevederi care nu erau suficient de clare si care nu permiteau o intelegere clara a modului de calcul al impozitului pe cladiri in functie de destinatia acestora.

Sa ne amintim, de asemenea, ca incepand cu 2016 se vor aplica majorari semnificative pentru impozitul pe cladiri in cazul celor care au sediu social declarat si isi deduc cheltuielile, precum si in cazul celorlalte proprietati cu destinatie nerezidentiala si in spatiul carora se deruleaza o activitate economica.

Desi Guvernul a adoptat recent normele modificate si clarificarile incluse referitoare la calculul impozitului pe cladiri (inclusiv pentru firmele de apartament, PFA-uri si imobile cu destinatie mixta), raman in continuare probleme care tin de timpul limitat ramas pentru depunerea declaratiei ITL 001.

In aceasta privinta, avem un studiu de caz care ofera informatii privind depunerea ITL 001:

Impozit pe cladiri destinatie mixta si punct de lucru. Cine depune si cum completam declaratia ITL 001?

Termenul de 31 martie 2016 stabilit pentru acest an inseamna data limita atat pentru plata primei transe a impozitului pe cladiri, precum si pentru depunerea declaratiilor privind cladirile detinute si a rapoartelor de evaluare aferente.

Potrivit datelor oficiale din Baza de informatii fiscale (BIF) administrata de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), pana la acest moment au fost intocmite circa 50.000 de rapoarte de evaluare pentru un numar de 78.000 de cladiri. "Peste 41.000 dintre acestea apartin persoanelor fizice, fiind cladiri nerezidentiale si mixte, si putin peste 37.000 apartinand persoanelor juridice", scrie Zf.ro.

Au aparut insa la acest moment voci care cer amanarea acestui termen pana la 30 iunie 2016. Ca argument in ce priveste necesitatea amanarii acestui termen, amintim faptul ca au fost aduse clarificari in ce priveste calculul impozitului pe cladiri abia la 17 februarie 2016, odata cu noul proiect care modifica normele Codului fiscal si care a fost recent aprobat de Executiv.

Alte argumente sunt redate si de Zf.ro, dupa cum urmeaza:

"Un al doilea set de norme a fost adoptat abia pe 11 martie (!), aducand atat simplificari cat si, din pacate, alte neclaritati sau prevederi care complica sarcina contribuabililor.

(3) Autoritatile locale nu au fost pregatite corespunzator, nici din perspectiva programelor informatice, nici prin intelegerea unitara a noilor prevederi, ceea ce a condus, cu un efect de bulgare, la un nivel si mai ridicat de confuzie in mintea contribuabililor.

(4) Contribuabilii au avut si au in continuare neclaritati in special in zona utilizarii mixte, neintelegand unde se incadreaza si ce au de facut. in continuare exista diferente intre cei care au o suprafata delimitata si cei care nu au o suprafata delimitata rezidential/nerezidential, avand incadrari fiscale distincte pe un criteriu irelevant."

Credeti ca va fi amanat termenul pana la 30 iunie 2016? Va asteptam opiniile pe aceasta tema si nu numai atat pe pagina noastra de Facebook, cat si in Grupul Contabililor din Romania!

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe cladiri31 martie 2016declaratia itl 001termen limitaamanare termenproiect


Data aparitiei: 16 Martie 2016

Votati articolul "Se va amana termenul pentru impozitul pe cladiri pana la 30 iunie?":
Rating:

Nota: 3.57 din 5 din 45 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X