email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bunuri achitate de societate in favoarea asociatului. Cum intocmim monografia contabila?

asociatideclaratia 205achizitiicodul fiscalcheltuieli nedeductibilemonografie contabila

In cazul urmator, avem o situatie in care patronul firmei a achizitionat un produs electrocasnic in valoare de 1.900 lei plus TVA si un alt produs din aceeasi categorie in valoare de 500 lei plus TVA. Intrucat este vorba despre cheltuieli nedeductibile atat la impozitul pe profit, cat si la TVA, vom vedea cums e inregistreaza, cu mentiunea ca exista o factura fiscala acceptata.

Conform prevederilor de la art. 25 alin. (4) lit. d) din Codul Fiscal, aprobat prin Legea nr. 227/2015, cu aplicare de la 1 ianuarie 2016, cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii, nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Conform prevederilor din Normele metodologice, date in aplicare, in sensul prevederilor art. 25 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, sunt considerate cheltuieli facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, fara a se limita la acestea, urmatoarele:

a) bunurile, marfurile si serviciile acordate actionarilor sau asociatilor, precum si lucrarile executate in favoarea acestora;

b) cheltuielile cu chiria si intretinerea spatiilor puse la dispozitie acestora.

In consecinta, in cazul in care contravaloarea bunurilor achizitionate pentru uzul personal al patronului  au fost suportate (achitate) de societate atunci aceasta cheltuiala este una efectuata in favoarea actionarului, nefiind deductibila la calculul impozitului pe profit.

Desigur nici TVA aferenta, nu este deductibila, intrucat bunurile nu sunt achzitionate in scopul desfasurarii actvitatii societatii, conform art. 297 alin. (4) din Codul fiscal.

Mai mult decat atat, potrivit prevederilor art. 114 alin. (2) lit. h) din Codul Fiscal, bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia sunt considerate, la nivelul persoanei fizice, ca venituri din alte surse, fiind supuse impozitului pe venit. Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut (art. 115).

Impozitul calculat si retinut de societate, se plateste de aceasta in contul unic de buget de stat si se declara prin declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au facut cheltuielile respective, in favoarea  aociatului.
Totodata, pentru aceste venituri asociatul va datora si contributia de asigurari sociale de sanatate conform art 155 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal
.
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute prevazute la art. 114, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

Pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (205).

Prin urmare pentru veniturile din alte surse se va depune si declaratia 205, cu privire la impozitul retinut  asociatului, pana la in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Contributia de asigurari sociale de sanatate prevazuta mai sus se stabileste in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contributie in procent de 5,5% asupra bazei de calcul mentionate la art. 177. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.

Pentru anul 2016, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat. Salariul de baza minim brut pe tara este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, aferent lunilor pentru care se stabileste contributia.
Din punct de vedere contabil,  cheltuileile facute in favorea asociatilor si actionarilor (participanti) se inregistreaza dupa natura cheltuielilor, astfel:
 
%              =                                                401 " Furnizori"
44261 "TVA deductibila"
6588" Alte cheltuieli din exploatare" analitic distinct

si TVA
6588" Alte cheltuieli din exploatare" = 44261 "TVA deductibila"

Iar retinerea impozitului din alte surse 16%:
6588" Alte cheltuieli din exploatare" = 446 "Alte impozite si taxe" analitic distinct

In decontul de TVA suma nedeductibila nu se preia la rd. 28.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asociatideclaratia 205achizitiicodul fiscalcheltuieli nedeductibilemonografie contabila


Data aparitiei: 11 Aprilie 2016

Votati articolul "Bunuri achitate de societate in favoarea asociatului. Cum intocmim monografia contabila?":
Rating:

Nota: 3.95 din 5 din 20 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X