Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Seful ANAF raspunde la intrebarea: Ce se intampla cu firmele aflate in proces de obtinere a codului de TVA?

Data aparitiei: 11 Mai 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
formularul 088declaratia 088codul de tvafirmeleadministratorulanaliza de risc

Modificarile care au vizat Declaratia 088 si Declaratia 094 au fost printre cele care au starnit cele mai multe valuri de nemultumire. Deoarece procesele de schimbare nu au fost finalizate, pe marginea acestor formulare se mentin inca multe semne de intrebare. Despre aceste schimbari si despre alte subiecte de interes din domeniul fiscal, seful ANAF, Dragos Doros, a oferit mai multe explicatii intr-un interviu acordat recent Agerpres.

In ce priveste modificarile aduse formularului de inregistrare in scopuri de TVA, Dragos Doros a raspuns, pentru sursa amintita, ca modificarile au fost deja facute si ca a fost redus si numarul de intrebari continute de formular:

"Formularul 088 a fost modificat si va fi pus pe transparenta decizionala marti. El a creat multe tensiuni in piata vis-a-vis de timpul mare de raspuns si de sarcina de documente foarte impovaratoare. Noi l-am reformulat, am redus numarul de intrebari de la 20 la 17 si am renuntat pe cat posibil la toate documentele la care se putea renunta, iar informatiile pe care le puteam lua de la alte institutii ale statului nu le mai cerem. Este vorba de cazierul fiscal. in plus, inainte, formularul cerea sa se aduca documente cu privire la toate firmele anterioare, care au intrat in insolventa sau ce datorii la stat au avut. Acum doar cerem o bifa, cei care aplica sa spuna 'Da, am avut' si apoi noi cautam sa vedem despre ce este vorba. In plus, am setat o analiza a formularelor de acest tip pentru cei care sunt deja platitori de TVA si in cazul carora, cand isi modificau sediul, administratorul trebuia sa o ia de la zero cu toata procedura. Acestia o sa intre in analiza noastra, si daca din analiza rezulta ca au risc mic, atunci nu mai depun formularul.

Astfel, daca o firma are cod de TVA, dar isi schimba administratorul sau sediul, trimite ANAF o notificare, intra in analiza de risc si, daca riscul care rezulta este mic, atunci primeste o hartie prin care este anuntata ca are in continuare cod de TVA.".

De asemenea, intrebat de Agerpres cum vor proceda firmele care in acest moment se afla in plina procedura de obtinere a codului de TVA, Doros a explicat urmatoarele:

"Dragos Doros: Cele care deja se afla in procedura veche, in momentul in care intra in vigoare procedura noua, vor fi judecate dupa noua procedura. Deci tot ce avem in stoc, nu s-a analizat inca sau la care nu s-a primit raspuns, intra pe procedura noua si vor putea sa primeasca codul de TVA pe procedura mai usoara. In prezent, este in vigoare procedura veche, dar noi incercam sa o facem cat mai prietenoasa. Am instruit oamenii sa ii cheme mai mult la dialog pe cei care depun formularul. Si va spun ca rata de respingere este mai mica in ultima vreme, iar pentru cei carora li s-a respins formularul in prima faza, cand l-au depus a doua oara, pentru ca poti sa il depui de cate ori vrei, a doua oara rata de acceptare a fost mult mai mare. Adica oamenii au inteles ce e bine, ce nu e bine. Desi nu exista raspuns gresit, dar trebuie o documentare mai buna, si atunci la a doua incercare rata de acceptare este mare."

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X