email
Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Achizitie intracomunitara de bunuri. Ce curs valutar folosim si cum intocmim monografia contabila?

achizitie bunurimonografie contabilaachizitie intracomunitaracurs valutarinregistrari contabiletva

In randurile de mai jos, facem referire la o societate care cumpara marfa din Germania de la o firma care are cod valid de TVA in aceasta tara (taxare inversa). Factura are data de 31.03.2016 si se primeste pe mail. Marfa ajunge in tara in data de 04.04.2016. La inregistrarea in contabilitate a taxarii inverse vom stabili daca se foloseste cursul din 31.03 sau 04.04 si daca achizitia se declara in 390 aferent lunii martie sau aprilie. De asemenea, vom vedea ce curs se foloseste pentru a se calcula valoarea in declaratia 390.

Pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA, determinata in lei, aferenta achizitiei intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania, se utilizeaza cursul valutar in vigoare la data exigibilitatii TVA. Exigibilitatea TVA este data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar, respectiv data de 31.03.2016. Astfel, valoarea facturii primite se raporteaza pentru luna martie 2016,  atat  prin decontul de TVA cod 300  la randul 5 si 18, cu report la rindul 5.1 si 18.1, cat si prin  declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A, cel mai tarziu in data de 25 aprilie 2016. Valoarea facturii primite se  evidentiaza in jurnalele pentru  TVA intocmite pentru luna martie 2016, la data emiterii facturii.
    
Asa cum se poate constata, valoarea operatiunii nu se raporteaza prin decontul de TVA si declaratia recapitulativa cod 390 pentru luna aprilie 2016, chiar daca marfa a sosit in Romania pe data de 4.04.2016.

Astfel, exigibilitatea TVA este determinata de data facturii emise de catre furnizorul intracomunitar. In acest sens,   am in vedere  prevederile art. 284  "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" alin. (2) conform caruia exigibilitatea taxei intervine:
- fie la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru;
- fie   la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9);
- fie in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
    
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele din   normele  metodologice de aplicare ale acestui articol, la pct. 28 alin.  (1) si (2) din care rezulta urmatoarele aspecte fiscale:  
- faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri;
- daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii, conform art. 284 alin. (2) din Codul fiscal.


 
Baza de impozitare a TVA se determina in lei la cursul valutar in vigoare la data de 31 martie 2016. In acest context, aduc drept argument  prevederile art. 282 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal "(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:

a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator; "
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 25 alin. (1)  din normele de aplicare ale acestui articol  "Prevederile art. 282 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal se aplica in situatia in care facturile totale ori partiale pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii au fost emise inaintea faptului generator de taxa ......"

In acest caz, operatiunea trebuie  inregistrata d.p.d.v.  fiscal si contabil in perioada fiscala in care a fost emisa factura comerciala de catre furnizor, respectiv martie 2016 , fara a lua in considerare  data receptiei bunurilor, de exemplu 04.04.2016. Pentru aceasta operatiune se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile

-    in data de 31.03.2016, in baza facturii primite ca document justificativ:
327                                    = 401
"Marfuri in curs                    "Furnizori"
de aprovizionare"

si concomitent, aplicarea regimului de taxare inversa:
4426    = 4427
"TVA deductibila"                "TVA colectata"

-    in data de 04.04.2015, in baza notei de intrare receptie a bunurilor sosite conform CMR ca document justificativ:
371                                       = 327
"Marfuri"                                "Marfuri in curs de aprovizionare"
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitie bunurimonografie contabilaachizitie intracomunitaracurs valutarinregistrari contabiletva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 15 Iunie 2016


Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Ce curs valutar folosim si cum intocmim monografia contabila?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 8 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Concediul odihna dupa incetare suspendare activitate

Intrebare: Buna ziua,
Va rog un raspuns la:
Copil nascut la 04.02.2015.
Concediu medical sarcina - lauzie pina la 30.04.2015.
Concediu crestere copil 1 an (numai 01.05 - 31.12.2015 ),
In aceasta perioada nu a fost cazul de concediu medical.
Cu 01.01.2016 incepe activitatea.
Are drept la C.O. pentru anul 2015.
va multumesc.

Raspuns: Concediul de odihna se efectueaza in baza prevederilor contractuale si a Codului muncii, pentru...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 15 Iunie 2016 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la monografiile contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X