email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inchiriere echipamente informatice pentru beneficiar din stat tert. Cum inregistram facturile?

inchiriereechipamente informaticechirietvacodul fiscalaviz de insotire

In randurile de mai jos, analizam situatia in  care societatea A din Romania vrea sa inchirieze echipamente informatice catre o societate din Republica Moldova. Unele dintre aceste echipamente sunt achizitionate initial din Romania, o parte din Republica Moldova.

In situatia cand sunt cumparate din Romania, vom vedea daca acestea pot fi transportate in Moldova insotite de un aviz de insotire a marfii. Bunurile trebuie insotite de invoice, dar nu sunt vandute. Daca sunt cumparate din Moldova si apoi inchiriate acolo, vom vedea daca se va inregistra factura cu TVA moldovenesc, urmand sa fie ceruta restituirea TVA de la statul moldovean.

In primul rand, in ceea ce priveste serviciile de inchiriere a bunurilor mobile catre  beneficiarul din Rep. Moldova, trebuie retinut faptul ca operatiunea  reprezinta pentru prestatorul din Romania o prestare de servicii neimpozabila in Romania, fiind impozabila in Rep.  Moldova deoarece locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.

Valoarea facturilor emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 3 “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei  (in UE sau in afara UE), precum si livrari  intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294   alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………".
           
In al doilea rand, in ceea ce priveste expedierea bunurilor de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Rep.Moldova, operatiunea reprezinta un export temporar de bunuri pentru care trebuie intocmite formalitatile vamale de export.  Exportul temporar este reglementat prin art. 478 din H.G. nr. 707 din  7 iunie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al Romaniei, adoptat prin legea nr. 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei. 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei. Pentru operatiunea de export temporar se intocmeste declaratia vamala insotita de factura proforma.
 
Operatiunile de export temporar se incheie, fie prin reimportul marfurilor trimise temporar, fie  prin exportul definitiv al acestora dupa expirarea termenului de export temporar.  La incheierea totala sau partiala a exporturilor temporare titularul operatiunii este obligat sa prezinte la biroul vamal declaratia vamala cu care s-a efectuat exportul temporar, impreuna cu documentele necesare identificarii marfurilor. Conform prevederilor art. 479 din H.G. nr. 707/2006, alin. (6),  atat marfurile comunitare, cat si  cele necomunitare puse in libera circulatie pot fi exportate temporar, in situatia in care urmeaza a fi reintroduse pe teritoriul vamal al Romaniei, fara sa fi suferit modificari, cu exceptia uzurii lor normale. Valoarea bunurilor exportate temporar se inregistreaza, extracontabil, in contul in afara bilantului

In ceea ce priveste cumpararea echipamentelor din Rep.Moldova, nu ma pot pronunta asupra posibilitatii de a solicita restituirea sumei TVA facturate de catre furnizorul din Rep. Moldova deoarece nu cunosc legislatia respectiva. In situatia in care legislatia din Rep. Moldova restituie TVA in astfel de situatii, suma TVA se inregistreaza intr-un cont analitic distinct, de exemplu, contul 473 "Decontari din operatiuni in curs de clarificare". In situatia in care legislatia din Rep. Moldova nu restituie TVA pentru bunurile cumparate, valoarea acesteia reintregeste costul de achizitie al echipamentelor,fiind recuperata prin amortizare.   


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

  

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inchiriereechipamente informaticechirietvacodul fiscalaviz de insotire


Data aparitiei: 15 Iunie 2016

Votati articolul "Inchiriere echipamente informatice pentru beneficiar din stat tert. Cum inregistram facturile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X