email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare venituri din asocierea in participatiune. Care sunt implicatiile fiscale?

inregistrare venituriasociere in participatiunecodul fiscalimobiletva

In randurile de mai jos, discutam despre un contract de asociere in participatie fara personalitate juridica pentru constuctia unui ansamblu rezidential pe o perioada de 3 ani. Contractul este incheiat intre doua companii private romanesti. Compania 1 vine in participatie cu terenul. Compania 2 vine in participatie cu investitia si tine evidenta contabila a asocierii.

In schimbul aducerii in participatie a terenului, compania 1 va primi 15% din valoarea de vanzare fara TVA a intregului ansamblu imobiliar, dupa cum urmeaza:
- suma de 100.000 euro in transe egale timp de 36 luni,
- restul sumei pana la concurenta valorii de 15% din valoarea totala a imobilului fara TVA va fi achitata ponderat in raport cu suma platita ca avans.

Vom stabili astfel daca se inregistreaza contractul la Administratia Financiara, daca pentru factura emisa de catre Compania 1 pentru avansul lunar se va aplica TVA si in ce cota.

De asemenea, vom raspunde urmatoarelor intrebari:

"La finalizarea contractului de asociere in participatiune Compania 1 va factura 15% din valoarea imobiluilui din care va storna avansul incasat?

Avansul incasat reprezinta venit din vanzare imobile sau reprezinta din comision (cota de participatie)?

Care este cota de TVA aplicata deoarece la vanzarea imobilelor cota TVA este diferentiata in functie de cumparator?"

 

Contractul de asociere in participatiune nu se inregistreaza la ANAF. Daca lucrati ca o asociere in participatiune, atunci Compania 1 va primi veniturile pe baza de Decont – conform contractului de asociere in participatiune - si nu trebuie sa factureze absolut nimic.

Compania 1 va factura numai daca vinde Companiei 2 terenul in rate , fara nicio legatura cu asocierea in participatiune. Fiind vorba despre o vanzare de teren – chiar daca suma finala se calculeaza in functie de valoarea imobilului ce va fi construit –cota de TVA ar fi de 20% si, daca ambele firme sunt

platitoare de TVA se aplica taxare inversa la facturile de avans si factura finala. Venitul astfel inregistrat este venit din vanzarea terenului.

Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:

"102. (1) In aplicarea prevederilor art. 269 alin. (11) si art. 321 alin. (5) din Codul fiscal, asocierilor in participatiune sau altor asocieri tratate drept asocieri in participatiune, denumite in continuare asocieri, li se aplica prevederile de la alin. (3) - (16), daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) veniturile si cheltuielile asocierii sunt contabilizate de asociatul administrator si sunt repartizate pe baza de decont fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere, conform prevederilor art. 321 alin. (5) din Codul fiscal;

b) persoana desemnata prin contractul incheiat intre parti sa reprezinte asocierea, denumita in continuare asociatul administrator, este persoana care emite facturi in nume propriu catre terti pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de asociere;

c) scopul asocierii este livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti. Aceasta conditie se considera indeplinita inclusiv in situatia in care, pe langa livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti se efectueaza si livrari/prestari intre membrii asociati conform alin. (6).

(2) In sensul alin. (1) participatiile la o asociere pot consta in bunuri, servicii sau in bani.

(3) Bunurile care sunt puse la dispozitia asocierii de catre membrii sai fara plata, ca aport la asociere in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu constituie livrare de bunuri cu plata in sensul art. 270 din Codul fiscal.

(4) Serviciile care sunt prestate de membrii unei asocieri corespunzand partii ce i-a fost repartizata fiecaruia dintre ei in acel contract, care sunt menite sa duca la obtinerea unui rezultat comun, nu constituie servicii efectuate cu plata in sensul art. 268 coroborat cu art. 271 din Codul fiscal. Faptul ca aceste operatiuni sunt desfasurate de asociatul administrator este irelevant in acest sens.

(5) Repartizarea pe baza de decont a veniturilor asocierii, in limita cotei de participare stabilite prin contract, de catre asociatul administrator catre membrii asocierii nu este considerata ca fiind plata pentru bunurile/serviciile prevazute la alin. (3) si (4). Repartizarea cheltuielilor asocierii de catre asociatul administrator, pe baza de decont, in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu reprezinta operatiuni in sfera de aplicare a TVA.

(…)"
"(17) In cazul operatiunilor realizate de o asociere pentru care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), nu se aplica regulile asocierii prevazute la alin. (3) – (16)."
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil


 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare venituriasociere in participatiunecodul fiscalimobiletva


Data aparitiei: 16 Iunie 2016
Ultima actualizare: 20 Iunie 2016

Votati articolul "Inregistrare venituri din asocierea in participatiune. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X