email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Realizare operatiuni exclusiv scutite TVA. Ne inregistram in scopuri de TVA la depasirea plafonului?

operatiuni scutiteintermediere asiguraricodul fiscalinregistrare scopuri tvaplafon


Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza in anumite conditii, iar depasirea plafonului de 65.000 euro reprezinta un factor major in demararea unei astfel de proceduri. Luam astfel ca exemplu o societate care realizeaza venituri conform art. 292.6 lit. (b) din Codul fiscal - venituri din intermediere asigurari-reasigurari pentru a vedea daca atunci cand depaseste plafonul de 65.000 euro, respectiv 220.000 lei inregistrand doar venituri conform art. 292.6 lit. (b) are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA.

In situatia in care societatea pe care o reprezentati realizeaza, exclusiv, operatiunile  scutite fara drept de deducere reglementate prin art. 292 alin. (2) lit. b) nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, chiar daca  realizeaza o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei din astfel de operatiuni.
Faptul ca o persoana impozabila care desfasoara, exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, rezulta, in mod direct,  din prevederile art. 316 “Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA” alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016, alin. (1) “ Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza: ......   b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;”
Acelasi aspect este reglementat, indirect, prin art.  316 “Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA”, alin. (20) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal “In cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei sau in cazul incetarii activitatii sale economice, orice persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente in scopul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenta si procedura aplicabila”. 
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct.  88 alin.   (10) din normele de aplicare ale art. 316 alin. (20) prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca o persoana inregistrata in scopuri de TVA, dar care, ulterior inregistrarii, desfasoara exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere, trebuie sa solicite retragerea din evidenta platitorilor de TVA  „Conform prevederilor art. 316 alin. (20) din Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care, ulterior inregistrarii respective, desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere. Dovada faptului ca persoana nu mai realizeaza operatiuni cu drept de deducere trebuie sa rezulte din obiectul de activitate si, dupa caz, din declaratia pe propria raspundere data de imputernicitul legal al persoanei impozabile in cazul operatiunilor scutite pentru care persoana impozabila poate opta pentru taxare conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal.”

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
operatiuni scutiteintermediere asiguraricodul fiscalinregistrare scopuri tvaplafon


Data aparitiei: 25 Iulie 2016

Votati articolul "Realizare operatiuni exclusiv scutite TVA. Ne inregistram in scopuri de TVA la depasirea plafonului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X