email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordare sponsorizari catre persoane fizice. Ce documente sunt necesare?

sponsorizaricontract de mecenatfacilitati fiscaledocumentecontract sponsorizarenotar

In randurile urmatoare, urmeaza sa stabilim care sunt documentele necesare pentru a acorda sponsorizare unei persoane fizice. Tinand cont de faptul ca nu este sustinuta de o asociatie, vom vedea daca se poate acorda direct pe un contract de sponsorizare cu persoana fizica sau daca se va autentifica respectivul contract la notariat.

Conditiile in care o societate comerciala sau organizatie non-profit poate efectua activitati de sponsorizare sunt reglementate de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, conform actului normativ amintit anterior, sponsorizarea este definita astfel: "actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii".

“Art. 4 – (1) Poate fi beneficiar al sponsorizarii:

d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) (...) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea."

Domeniile mentionate in definitia beneficiarului persoana fizica sunt: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice.

Actul juridic prin care o persoana fizica poate beneficia direct de o sponsorizare de la o societatea comerciala este contractul de mecenat - care trebuie autentificat la notar, conform Legii 32/1994 art 1 alin.3 si 4 mai jos redate:

3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific – cercetare fundamentala si aplicata.


(4) Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia."

Totodata persoana fizica poate beneficia de sponsorizare prin intermediul unei entitati non profit – asociatie/fundatie care ii sustine interesele. In acest caz societatea poate incheia un contract de sponsorizare cu asociatia /fundatia respectiva care la randul sau va dona banii /bunurile respective persoanei fizice.

Asadar, in cazul in care persoana fiizica nu este sustinuta de o entitate non profit, se va incheia in mod obligatoriu contract de mecenat autentificat de notarul public.

Societatea care efectueaza sponosrizarea, indifierent ca e prin contract de mecenat cu persoana fizica  sau sponsorizare cu o entitate non profit va beneficia de facilitatile fiscale din codul fiscal


privind reducerea impozitului pe profit in limita a 5 la mie din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20%  din impozitul pe profit datorat.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sponsorizaricontract de mecenatfacilitati fiscaledocumentecontract sponsorizarenotar


Data aparitiei: 26 Iulie 2016

Votati articolul "Acordare sponsorizari catre persoane fizice. Ce documente sunt necesare?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 33 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X