email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF inlocuieste SOLICITAREA DE RAPORTARE cu SOLICITAREA COMUNICARII datelor privind cardul. Care e opinia dumneavoastra?

ANAFplata card anafposDate cardproiectconfidentialitatesecuritate platiplatile cu cardul

Zilele acestea s-a iscat o adevarata controversa in ce priveste obligatia inclusa de ANAF intr-un proiect referitor la casele de marcat fiscale cu jurnal electronic de a furniza, fara permisiunea sau acordul detinatorului de card, datele privitoare la numarul de card, cod si toate detaliile disponibile cu privire la identitatea posesorului de card.

In articolul ANAF vrea acces total la platile cu cardul: date cumparator, numarul de card, codul de autorizare plata. Se incalca securitatea clientilor si contractele semnate cu banca! am explicat, incluzand si textul de lege, felul in care aceasta prevedere aduce riscuri privind securitatea datelor si incalca totodata contractele semnate cu banca.

Un proiect publicat recent de ANAF mentioneaza accesul total al ANAF la datele cumparatorului, inclusiv la codul de autorizata plata cu cardul, numarul de card si orice alte detalii cu privire la detinatorul cardului. Asta inseamna ca dam unui tert informatii strict confidentiale fara sa fi fost de acord cu aceasta masura.

Mai mult, in proiect, ANAF cere ca aceste informatii sa ii fie transmise FARA NOTIFICAREA SAU PERMISIUNEA UTILIZATORULUI.

Iata cum arata textul din proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului de Finante:

"- in cazul platilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei, comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta, date despre ID-ul terminalului, ID-ul comerciantului, numarul, valoarea, data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, institutia acceptanta, numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii, cod autorizare plata, toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului.

- sistemul informatic asigura posibilitatea obtinerii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a datelor inregistrate in jurnalul electronic, fara notificarea sau permisiunea utilizatorului. Functia este activata controlat, prin remodelarea profilului existent pe serverele ANAF, deci fara accesarea aparatului de marcat, si permite obtinerea suplimentara de date fiscale prin raportare la anumite intervale de timp prestabilite, cu o ritmicitate si intr-un format diferite fata de cele standard."

La 28 iulie, MFP a publicat un comunicat in care admite ca in urma discutiilor cu banca se ia in considerare modificarea articolului care cere transmiterea acestor date fara acordul sau notificarea posesorului de card:

"Concret, propunerea vizeaza corelarea datelor inregistrate pe bonul fiscal transmis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului.

De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile in cazul in care casele electronice de marcat intrerup transmiterea de informatii catre ANAF (defectiune, suspendare servicii internet, pana de curent, rea intentie etc).

In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finantelor Publice și ANAF au luat deja in considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa mentionata in materialele de presa in sensul eliminarii unor date (spre exemplu, numarul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care institutia emitenta nu le detine." (Comunicatul integral

AICI)

La 29 iulie, ANAF a publicat un nou comunicat prin care anunta modificarea sintagmei, dar nu si a cerintei. Se anunta inlocuirea sintagmei "SOLICITAREA DE RAPORTRAE" cu "SOLICITAREA COMUNICARII" acelorasi detalii. Nu se intelege insa ca aceeasi raportare nu va mai avea loc.

"Scopul proiectului aflat in dezbatere publica privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale este acela de a permite ANAF monitorizarea tranzactiilor si a fluxurilor de bani utilizati pentru plata bunurilor sau serviciilor achizitionate.

Avand in vedere inexistenta vreunui interes institutional vizavi de datele personale, in proiect se va inlocui solicitarea de raportare a unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului unui card, cu solicitarea comunicarii detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate prin intermediul POS.

ANAF este operator de date cu caracter personal inregistrat cu numarul 759.


Sursa foto: ANAF

Nota ANAF:

Persoanele fizice au posibilitatea sa utilizeze gratuit Spatiul Privat Virtual - un serviciu electronic disponibil la adresa https://pfinternet.anaf.ro, prin intermediul caruia pot verifica online situatia fiscala personala (obligatii fiscale, decizii de impunere, situatia declararii contributiilor de asigurari sociale de catre angajator), pot obtine adeverinte de venit si certificate de atestare fiscala, sau pot depune Declaratiile D200, D230, D220 in format electronic."

Va asteptam opiniile cu privire la aceasta modificare si, totodata, obligatie fie in casuta de comentarii de mai jos, fie pe pagina noastra de Facebook!

Va punem la dispozitie si Grupul Contabililor din Romania unde va asteptam zi de zi pentru solutionarea spetelor contabile in timp real, stiri si discutii pe teme din domeniu!

Nota: O petitie a fost creata pentru a cere ANAF sa modifice proiectul care incalca dreptul la confidentialitatea datelor cu caracter personal si care scade securitatea platilor cu cardul!

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFplata card anafposDate cardproiectconfidentialitatesecuritate platiplatile cu cardul


Data aparitiei: 29 Iulie 2016

Votati articolul "ANAF inlocuieste SOLICITAREA DE RAPORTARE cu SOLICITAREA COMUNICARII datelor privind cardul. Care e opinia dumneavoastra?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X