email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia emiterii de facturi catre client. Ce implicatii fiscale apar?

emitere facturaautofacturaprestari serviciiemitere facturideseurifacturi

In analiza de mai jos, facem referire la o societate care colecteaza deseurile si  care doreste sa incheie un contract de furnizare deseuri de lemn prin care firma sa accepte procedura de acceptare a facturilor emise de catre beneficiar in baza art. 319 alin. (17) din Legea 227/2015 (autofacturare).

Stabilim daca este legal in calitate de furnizor de deseuri sa nu factureze si sa primeasca autofactura de doua ori pe luna pentru livrare 01-15 cu data de 15 pentru aceleasi luni si o autofactura in ultima zi a lunii in curs pentru 16-30/31 ale lunii.

Autofactura se se emite conform prevederilor Codului fiscal, art. 155 acesta fiind un document justificativ pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine, creata de beneficiar in numele furnizorului daca factura nu a fost emisa pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei. Vom vedea in ce masura furnizorul de deseuri risca sa fie sanctionat ca nu a emis factura si ca primeste autofactura de la beneficiar.

Iata raspunsul specialistului:

Emiterea facturilor catre fiecare beneficiar este obligatorie pentru toate livrarile de bunuri sau prestarile de servicii, asa cum se prevede la ART. 319 alin. (6) lit. a din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu exceptia urmatoarelor situatii, prezentate la alin. (10):

-  Livrari de bunuri/prestari de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale;
- Livrari de bunuri/prestari de servicii catre persoane neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, precum bilete de calatorie sau abonamente, bilete la spectacole, muzee, targuri, etc;
-  Livrari de bunuri/prestari de servicii catre persoane neimpozabile care, prin natura lor, nu permit identificarea beneficiarului, precum livrarile de bunuri prin automatele comerciale, servicii de parcari auto a caror incasare se efectueaza prin automatele comerciale, servicii de reincarcare electronica a cartelelor Telefonice preplatite.
 
Factura centralizatoare mentionata la art.319 alin. (17) nu reprezinta o autofactura, fiind emisa de care dvs., in calitate de furnizor, reprezentand un cumul al tuturor operatiunilor efectuate cu acelasi client in decursul unei perioade de o luna, avand anexate toate documentele emise catre client in intervalul acelei luni.
 


Asadar, nu este legala livrarea de bunuri sau prestarea de servicii fara emiterea unei facturi, deoarece nu va incadrati in niciuna din exceptiile prevazute de Codul fiscal. Va recomandam sa emiteti cate o factura pentru fiecare livrare de deseuri, sau o factura centralizatoare pentru tranzactiile cu acelasi client, in conditiile mai sus specificate.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
emitere facturaautofacturaprestari serviciiemitere facturideseurifacturi


Data aparitiei: 09 Septembrie 2016

Votati articolul "Obligatia emiterii de facturi catre client. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X