email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament reparatii autoturism. Cum putem deduce cheltuielile aferente?

ordin deplasarecheltuiala deductibilafactura reparatiicodul fiscalasociat interes personal

In analiza de mai jos, analizam cazul in care un asociat al firmei care nu este salariat aduce o factura de tractare si reparatie a autoturismului care este inmatriculat pe firma din UE si nu are ordin de deplasare confirmat. Vom vedea daca se poate inregistra cheltuiala, daca este deductibila si ce documente sunt necesare.

Pentru a determina caracterul fiscal al cheltuielii la care faceti referire, respectiv servicii de tractare si reparatii executate asupra autoturismului trebuie analizate cateva aspecte.

1. Faptul ca autoturismul in cauza este inmatriculat pe firma nu are relevanta; consideram ca trebuie determinat daca autoturismul in cauza este utilizat in scopul desfasurarii activitatii , in scop personal sau cu regim mixt (si in scop personal de catre asociat si in scopul desfasurarii activitatii).
 
Astfel:
- Daca respectivul autoturism este utilizat integral in scopul desfasurarii activitatii, ca regula generala, cheltuiala ar putea fi integral deductibila.
- Daca autoturismul este utilizat in regim mixt cheltuiala ar putea fi deductibila in procent de 50% (a se vedea art. 25, alin. 4 lit. l din Codul Fiscal).
- Daca autoturismul este utilizat in scop personal cheltuiala este considerata a fi efectuata de catre societate in favoarea asociatului si este nedeductibila la calculul impozitului pe profit. In plus, aceasta cheltuiala reprezinta pentru asociat venituri din alte surse, fiind impusa cu un impozit pe venit de 16%.
 
2. Al doilea aspect se refera la cheltuiala de tractare si reparatie. Trebuie demonstrat, de catre contribuabil, ca aceasta cheltuiala a fost efectuata in scopul desfasurarii activitatii. Dovada se poate face prin orice documente care sa ateste ca s-a efectuat o deplasare in interesul societatii (minute ale unor intalniri cu clienti ssau potentiali clienti, emailuri de stabilire a intalnirii/intalnirilor, orice alte documente) chiar si in lipsa Ordinului de deplasare in strainatate.
 


3. Documentele se pot atasa la un Decont de cheltuieli in valuta , formular prevazut in anexa 5 a Ordinului nr. 2634/2015.

Recomandam intocmirea unei Decizii aprobata de catre conducerea unitatii in care sa se specifice ca resspectiva cheltuiala a fost efectuata in scopul desfasurarii activitatii.
 
Precizam ca, in cazul in care cheltuiala este una efectuata de catre asociat in interes personal, aceasta va avea regimul precizat la pct. 1, liniuta 3. Totodata, atragem atentia asupra faptului ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 82/1991 documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz (art. 6 alin. 2).

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu, expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ordin deplasarecheltuiala deductibilafactura reparatiicodul fiscalasociat interes personal


Data aparitiei: 19 Septembrie 2016

Votati articolul "Tratament reparatii autoturism. Cum putem deduce cheltuielile aferente?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X