email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe contract de drepturi de autor. Care sunt implicatiile si obligatiile fiscale?

contract de drepturi de autorcodul fiscaldeclaratia 112implicatii fiscale

In randurile de mai jos, luand ca exemplu un contract de drepturi de autor cu o persoana fizica franceza, stabilim ce taxe si impozite se achita, in conformitate cu prevederile actuale.

Conform legislatiei juridice nationale, reprezentata de Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - cu modificarile si completarile ulterioare - constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artictic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sint operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale, asa cum este prevazut la art. 7 litera e) din legea amintita.

Codul fiscal, in vederea stabilirii impunerii, la art. 7 punctul 36 alin.1 litera a)-f) stabileste notiunea de redeventa ca fiind "36. redeventa:

(1) Se considera redeventa platile de orice natura primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
b) dreptul de a efectua inregistrari audio, video, respectiv spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau altele similare, si dreptul de a le transmite sau retransmite catre public, direct sau indirect, indiferent de modalitatea tehnica de transmitere - inclusiv prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
c) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software;
d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare;
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica."


 
 
In cazul dvs, fiind vorba, deci, de redeventa platita unui nerezident, sint aplicabile prevederile titlului V  Impozitul pe veniturile obtinute in Romania de nerezidenti [...] din codul fiscal, conform caruia nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania au obligatia de a plati impozit conform acestui titlu si sint denumiti in continuare contribuabili (art. 221, art 223 lit.d).

Impozitarea veniturilor din redeventele obtinute de nerezidenti din Romania se face in conformitate cu art. 224alin. (1) din codul fiscal, respectiv prin calcularea, retinerea si plata la bugetul de stat roman de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut (art. 224 alin. (4) litera d)).
 
Impozitul se calculeaza, se retine la sursa de catre platitorul de venit, se declara prin declaratia 100 si se achita la buget pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul nerezidentului, la cursul BNR valabil la data platii venitului, asa cum este prevazut la art. 224 alin. (5) din codul fiscal.
 
Totusi, in conformitate cu art. 230, daca un beneficiar al venitului obtinut din Romania este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie de evitarea dublei impuneri, atunci cota de impozit care se aplica venitului brut respectiv, prin retinere la sursa, nu poate fi mai mare decit cota stabilita in conventie sau poate fi cota cea mai favorabila, pentru tipul respectiv de venit.
 
Evident, pentru a beneficia de prevederile conventiei de evitarea dublei impuneri, nerezidentul trebuie sa prezinte platitorului de venit, la momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala din tara sa, in original sau in copie legalizata, asa cum este prevazut la art. 230 alin. (2) din codul fiscal.

Conform Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Franta – art 12 se prevede retinerea la sursa a unui impozit de 10% din venitul brut, daca tipul dreptului de autor prestat este de cel de natura celor descrise la art 12 pct.3.  Redam mai jos aceste prevederi:

"ART. 12
Redevente
1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in acest celalalt stat contractant.

2. Totusi, aceste redevente vor putea fi impuse in statul contractant de unde provin si dupa legislatia acestui stat, daca persoana care primeste redeventele este beneficiarul lor efectiv, impozitul astfel stabilit nu poate fi mai mare de 10 la suta din cuantumul redeventelor.

Autoritatile competente vor stabili de comun acord modalitatile de aplicare a prezentului paragraf.
3. Termenul redevente folosit in prezentul articol indica remuneratiile de orice natura platite pentru folosirea sau concesionarea folosirii unui drept de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, inclusiv filmele de cinematograf, a unui brevet, unei marci de fabrica sau de comert, a unui desen sau a unui model, a unui plan, a unei formule sau a unui procedeu secret, ca si pentru folosirea sau concesionarea folosirii unui echipament industrial, comercial sau stiintific si pentru informatiile avand caracterul unei experiente acumulate in domeniul industrial, comercial sau stiintific."
 
Prin urmare, daca beneficiarul de venit prezinta un certificat de rezidenta fiscala valabil la data platii venitului catre nerezident, se va retine un impozit pe venit de 10% aplicat la venitul brut. In caz contrar impozitul retinut va fi de 16% din venitul brut.

Impozitul retinut se va declara si in declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, confrom art 231 din Codulf iscal.

In ceea ce priveste contributiile sociale, regula stabilita de Regulamentul (CE) 883/2004 este aceea ca persoana care desfasoara o activitate independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.
 
Prin exceptie de la aceasta regula:

- persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate independenta intr-un stat membru si care se deplaseaza in alt stat membru pentru a desfasura o activitate similara continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni.

- persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate independenta in doua sau mai multe state membre se supune:

(a) legislatiei statului membru de resedinta, in cazul in care exercita o parte substantiala a activitatii sale in statul membru respectiv sau

(b) legislatiei statului membru in care este situat centrul de interes al activitatilor sale, in cazul in care nu isi are resedinta intr-unul din statele membre in care desfasoara o parte substantiala a activitatii sale.
Pentru atestarea legislatiei aplicabile in domeniul securitatii sociale institutiile competente din statele membre emit documentul portabil A1. Documentul portabil A1 emis de o institutie competenta dintr-un stat membru atesta faptul ca pe perioada inscrisa in formular, legislatia de securitate sociala aplicabila titularului este legislatia in vigoare pe care o aplica acea institutie.

In consecinta, daca persoana fizica nu prezinta documentul portabil A1 din care sa rezulte ca legislatia de securitate sociala aplicabila  este legislatia altui stat contributiile sociale se datoreaza in Romania.
 
Contributiile sociale sociale datorate sunt: CAS individuala 10,% si CASS individuala 5,5% (aceasta contributie se datoreaza numai daca persoana nu realizeaza alte venituri cum ar fi : venituri din salarii, venituri din pensii, etc.).

Contributiile se declara de platitorul venitului in fomularul 112 "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Beneficiarul trebuie inregistrat fiscal in Romania in vederea atribuirii numarului de identificare fiscala (NIF).

Daca persoana fizica nerezidenta realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de drepturi de autorcodul fiscaldeclaratia 112implicatii fiscale


Data aparitiei: 05 Octombrie 2016

Votati articolul "Taxe contract de drepturi de autor. Care sunt implicatiile si obligatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X