email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Executare lucrari de constructii intr-un stat membru UE si achizitie materiale pe plan local. Ce obligatii TVA apar?

executare lucrari constructiicodul fiscaltvaachizitie materialeobligatii tva

In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate comerciala cu sediul in Romania care executa lucrari de constructii si reparatii intr-un stat din UE. Pentru executarea lucrarilor societatea din Romania se aprovizioneaza cu material de constructii din statul membru unde executa si lucrarile. Factura de cumparare a materialelor este intocmita fara TVA in baza atributului fiscal si a inscrierii societatii in ROI. Avand in vedere ca materialele se achizitioneaza si se folosesc in statul membru, vom vedea ce obligatii fiscal are cumparatorul in legatura cu TVA.

Deoarece materialele sunt achizitionate si utilizate local, deci nu sunt transportate dintr-un stat membru in altul nu se poate vorbi nici de achizitie intracomunitara, nici de livare locala, astfel ca inscrierea societatii in Registrul operatorilor intracomunitari nu are relevanta pentru TVA. Tinand cont de prevederile art. 275 alin. 1 lit. a sau c din Codul fiscal referitoare la locul livrarii (locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expeditia sau transportul sau locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate, an functie de situatia concreta) achizitia bunurilor nu este operatiune impozabila in Romania, nefiind indeplinita conditia - cumulativa -  de la art. 268 alin. 1 lit. b din Codul fiscal. Ca atare, achizitia se reflecta in decontul de TVA la rd.  26 din decont.
 
Mai departe, materialele sunt utilizarea pentru efectuarea unei prestari de servicii - lucrari de constructii, pentru care locul prestarii se considera a fi situate in statul unde este situat bunul imobil conform art. 278 alin. 4 lit. a din Codul fiscal
, adica in statul membru unde se executa lucrarile de constructii. Nici aceasta operatiune - prestarea de servicii nu este operatiune impozabila in Romania conform art. 268 alin. 1 lit. b din Codul fiscal
, reflectandu-se in decontul de TVA la rd. 3. Desi prestarea de servicii are loc pe teritoriul unui alt stat membru ea nu este considerata prestare de servicii intracomunitara, pentru care sa fie necesara inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari ( numai prestarile de servicii ce intra sub incidenta art. 278 alin. 2 din Codul fiscal - regula B2B - sunt considerate intracomunitare).
 
Prin urmare, in afara de raportarea operatiunilor in decontul de TVA si emiterea facturii pentru prestarea de servicii fara TVA romanesc, firma romaneasca nu are nicio alta obligatie catre autoritatile fiscale din Romania.
 
Raportat la cele prezentate se poate aprecia ca factura de cumparare a materialelor a fost emisa eronat fara TVA local de catre furnizorul din statul membru respectiv pe motivul codului de TVA al beneficiarului roman (ca si cum ar fi fost vorba de o livrarea intracomunitara din partea acestuia) avand in vedere ca este vorba de operatiune/livrare locala, materialele neparasind teritoriul statului membru respectiv.
 
In mod normal factura de cumparare a materialelor ar fi trebuit emisa de furnizorul strain cu TVA, firma romaneasca urmand sa recupereze acest TVA de la autoritatile fiscale din acel stat membru in temeiul Directivei 2008/9/CE transpusa in legislatia statului membru respectiv. Insa trebuie luat legatura cu autoritatile fiscale straine pentru a verifica in ce masura, functie de situatia concreta, firma romaneasca are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru unde executa lucrarile de constructii.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
executare lucrari constructiicodul fiscaltvaachizitie materialeobligatii tva


Data aparitiei: 07 Octombrie 2016

Votati articolul "Executare lucrari de constructii intr-un stat membru UE si achizitie materiale pe plan local. Ce obligatii TVA apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X