email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Durata de functionare a societatilor si infiintare firme cu repartizare profit diferita. Cum procedam corect?

durata functionarecontractplafon tvalegea 287/2009contractul de cesiune

In analiza de mai jos, exemplul nostru se refera la trei asociati care vor sa infiinteze cate o firma pentru fiecare proiect. Proiectele sunt anuale si se doreste ca durata de functionare sa fie 1 an de zile (durata proiectului). Nu vor asociere in participatiune pentru ca la fiecare proiect procentul de repartizare a profitului este diferita. Nu se ajunge la plafon de TVA proiect. Autoritatile fiscale considera ca nu ar fi corect. Vom vedea cum se procedeaza corect.

Conform art. 1881 din Legea 287/2009 privind Codul civil o societate se poate infiinta de catre doua sau mai multe persoane "
 
"Art. 1.881. - (1) Prin contractul de societate doua sau mai multe persoane se obliga reciproc sa coopereze pentru desfasurarea unei activitati si sa contribuie la aceasta prin aporturi banesti, in bunuri, in cunostinte specifice sau prestatii, cu scopul de a imparti beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta."
 
Insa in Legea societatilor nr. 31/1990 nu se interzice dreptul unei persoane fizice sa fie asociat unic intr-o societate. In schimb o persoana fizica, daca este asociat unic intr-o entitate, nu mai poate fi asociat unic intr-o alta entitate asa cum se precizeaza la art. din Legea societatilor nr 31/1990:

"Art. 14. - (1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata. (2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana. (3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), statul, prin Ministerul Finantelor Publice, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituita."
 
In Legeasocietatilor nr. 31/1990 nu se regaseste vreo limitare a dreptuluipersoanelor fizice de a infiinta mai multe firme.

Cu privire la durata de functionare a unei societati, conform alin (1) de la art. 1885 din noul Cod civil, durata unei societati este nedeterminata:
 


"Durata societatii este nedeterminata, daca prin contract nu se prevede altfel. (2) Asociatii pot prelungi durata societatii, inainte de expirarea acesteia."

 
In Legea societatilor nr 31/1990 durata de functionare a firmelor nu este conditionata avand in vedere ca unul din elementele obligatorii ale actului constitutiv al firmeiil constituie durata societatii.

Totusi pentru confirmarea celor prezentate va recomandam sa va adresati Registrului Comertului pentru a vedea, conform procedurii acestuia, daca sunt sau nu restrictii in acest sens.

In situatia in care proiectele la care faceti referire sunt proiecte cu finantare nerambursabila, atunci nu se pot infiinta societati cu durata de functionare de un an. Trebuie sa aveti in vedere ca, o data implementate proiectele, acestea sunt monitorizate de finantator timp de 5 ani privind  respectarea indicatorilor stabiliti in proiect ( de ex. investitia rezultata in urma proiectului sa ramana in proprietatea societatii cel putin 5 ani, la fel si locurile de munca sa fie mentinute cel putin 5 ani, indicatori care se regasesc precizati in ghidurile de finantare si in contractele de finantare).
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
durata functionarecontractplafon tvalegea 287/2009contractul de cesiune


Data aparitiei: 17 Octombrie 2016

Votati articolul "Durata de functionare a societatilor si infiintare firme cu repartizare profit diferita. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X