email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emitere factura pentru refacturare cost bilete de avion. Cum intocmim monografia contabila?

Monografie contabilarefacturarebilete de avioncodul fiscalinregistrari contabiledeclaratia 394

In cazul urmator, o companie aeriana, avand inregistrat sediu permanent in Romania, emite pentru bilete avion achizitionate de la ei o chitanta cu numar, date ale companiei din Irlanda, RO-ul sediului permanent din Romania + datele beneficiarului, baza document in euro, 20% TVA document in euro si valoare totala in euro. Vom vedea daca exista dreptul de a deduce TVA, precum si care este monografia contabila si cum se declara in D300/D394.


Iata raspunsul oferit de specialist:

Din intrebarea formulata, inteleg faptul ca sediul permanent din Romania refactureaza costul unor  bilete de avion  pe care le-a achizitionat cu TVA deductibila. La refacturare, sediul permanent aplica acelasi tratament fiscal aplicat de catre vanzatorul biletelor, respectiv regimul de taxare.  
         
Daca biletele de avion au fost cumparate de la compania aeriana din Irlanda, iar ruta este din Irlanda in Romania, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa 4426 = 4427 deoarece este aplicabila exceptia de la regula generala de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Exceptia este reglementata prin art. 278 alin. (4) lit. b) conform caruia   "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi: …. b) locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori;"
         
Acest serviciu nu se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare, motiv pentru care valoarea acestora nu se raporteaza prin declaratia cod 390. Acest aspect este reglementat prin norme, la pct. 16 alin.  (1) "Prin exceptie de la regulile generale prevazute la art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila, locul prestarii serviciilor prevazute la art. 278 alin. (4) din Codul fiscal se stabileste in functie de regulile prevazute la alin. (4) al art. 278 din Codul fiscal. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 325 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii. "
 
Practic, in situatia prezentata, avand in vedere faptul ca, prin refacturare, sediul permanent realizeaza o operatiune taxabila, este indeplinita conditia de exercitare a dreptului de deducere,  asa cum este reglementata in Codul fiscal prin art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere ", alin. (4)  lit. a) din Codul fiscal "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;


c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;….."
 
In situatia in care sediul permanent este un cumparator-revanzator al biletelor, inregistrarea contabila este cea uzuala:
5323                                           = 401
" Tichete si bilete de calatorie"          "Furnizori"

- daca vanzatorul este din Romania:daca vanzatorul este din Romania:
4426                                           = 401
"TVA deductibila"                             "Furnizori"
 
Valoarea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 22 "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 20%, altele decat cele de la rd. 25".
In declaratia cod 394 valoarea achizitiei se raporteaza in cartusul C.
 
- daca vanzatorul este din Irlanda:
 4426                                           = 4427
"TVA deductibila"                              "TVA colectata"
 
Valoarea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 7  "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)" , dar fara/cu  reportarea  sumei la randul 7.1 "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care  beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)".        

In declaratia cod 394 valoarea achizitiei pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) se raporteaza in cartusul D "REZUMAT DECLARATIE cu privire la NUMARUL TOTAL AL PERSOANELOR NEINREGISTRATE IN SCOPURI DE TVA INCLUSE IN DECLARATIE".  

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografie contabilarefacturarebilete de avioncodul fiscalinregistrari contabiledeclaratia 394


Data aparitiei: 14 Noiembrie 2016

Votati articolul "Emitere factura pentru refacturare cost bilete de avion. Cum intocmim monografia contabila?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X