email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anulare rezerve si repartizare profit pe destinatia dividende. Care va fi monografia contabila?

repartizare profitmonografie contabilaanulare rezervesituatii financiareinregistrari contabiledividende

In analiza de mai jos, stabilim cum procedam daca la depunerea situatiilor financiare pe anul 2015 nu s-au repartizat rezultatele anilor 2014 si 2013 si au ramas in rezerve. Vom vedea astfel ce acte ar trebuie intocmite in luna noiembrie pentru acordarea dividendelor si care sunt inregistrarile contabile.

Revenirea asupra repartizarii profiturilor anterioare, conform hotararii adunarii generale, legal constituite, este posibila, iar sumelor respective li se poate da destinatia "dividende" daca asociatii hotarasc asupra acestei repartizari si daca nu exista pierderi de acoperit si societatea dispune de lichiditati.

Practic, se convoaca adunarea generala a asociatilor si se decide asupra revenirii asupra repartizarii anterioare a profitului , conform prevederilor art.111 al Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare.
 
Avand in vedere prevederea de la pct. 419 alin. (5 ) din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate,  cu modificarile ulterioare, potrivit carora societatea poate constitui facultativ alte rezerve din profitul net, pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale, tot in baza unei hotarari se poate reveni si asupra acestei repartizari care nu isi mai are obiect. Constituirea altor rezerve pe seama profitului net aferent anilor precedenti, este facultativa si nici nu mai exista obligativitatea constituirii unor fonduri pentru investitii de exemplu (alte rezerve).
 
In concluzie, AGA voteaza si se semneaza decizia de repartizare a profitului reconstituit prin trecerea de la alte rezerve la dividende.Se intocmeste situatia de repartizare si distribuire a dividendelor, in functie de participarea fiecarui asociat la capitalul social al societatii,se intocmeste o situatie de plata a dividendelor nete, in care se evidentiaza impozitul aferent si suma neta de plata, iar in baza acestei situatii se efectueaza plata dividendelor si plata in contul bugetului de stat a  impozitul pe dividende.
 
Inregistrarea in contabilitate a  repartizarii la dividende:
117            = 1068             cu semnul minus


 
- repartizarea profitului la dividende
117            = 457
 
- inregistrarea si retinerea impozitului pe dividend
457 = 446
 
- plata dividendelor nete
457 = 5121
 
Potrivit art. 26 din Codul Fiscal reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa, inclusiv rezerva legala, se include in rezultatul fiscal, ca venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii sub orice forma, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv.
 
Prin urmare, daca la constituirea rezervelor ati beneficiat de, avantaje fiscale (deduceri), cum ar fi de exemplu la constituirea rezervei legale (cont 1061) trebuie sa  luati in considerare aceasta deducere la calculul impozitului pe profit si sa o considerati un element similar veniturilor (declaratia 101). Prin urmare, nu se pot anula rezervele legale constituite potrivit legii.
 
Potrivit art. 133 alin.(8) din Codul fiscal, care a intrat in vigoare  incepand cu data de  01.01.2016, cota de impozit pe dividende este 5% si se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
 
Prin urmare pentru profiturile nerepartizate din anii precedenti, care vor fi repartizate in anul 2016, cota de impozit pe dividende este 5%.
 
Conform art. 176 alin. (7) din Legea 227/2015 privind noul Cod fiscal, in anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din investitii (ex. dividende) nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l),cum ar fi de exemplu venituri din salarii, pensii, activitati independente, etc,  cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repartizare profitmonografie contabilaanulare rezervesituatii financiareinregistrari contabiledividende


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2016

Votati articolul "Anulare rezerve si repartizare profit pe destinatia dividende. Care va fi monografia contabila?":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X