email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafon CASS pentru venituri din chirii. Ce datoram Fiscului si cum calculam corect platile?

plafon CASSvenituri din chiriiimpozit pe venitcontributii cass

Stiti deja cat de aspre sunt sanctiunile in cazul in care nu sunt declarate contractele de inchiriere. La fel de mari sunt penalitatile pentru situatiile in care platim cote incorecte in raport cu veniturile incasate din chirii.

In cazul urmator avem: "O persoana fizica are 3 spatii inchiriate pentru care a incheiat 3 contracte de inchiriere. Pentru fiecare contract s-a depus formularul 220 distinct. Venitul pe fiecare contract este de 10.000 lei/luna si in total 30.000 lei pentru toate 3 contracte. In cazul platii de CASS pentru veniturile din chirii plafonul de 5 salarii medii brute pe economie se aplica pe fiecare contract sau pe total venituri din inchiriere?".

Conform art. 173 din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni din anul fiscal prevazut in contractul incheiat intre parti, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
 
Astfel cum prevede art. 179 alin. (3) din Codul fiscal, contributia anuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor. Aceasta baza anuala de calcul nu poate fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni.
 
In ceea ce priveste plafonul minim, in cazul persoanelor fizice care realizeaza atat astfel de venituri, cat si venituri din salarii sau asimilate salariilor, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate utilizata la incadrarea in plafonul minim se determina ca suma a tuturor bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
 
Asadar, in situatia expusa, plafonul maxim  de 5 ori castigul salarial mediu brut nu se stabileste pe fiecare contract in parte ci pentru toate veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plafon CASSvenituri din chiriiimpozit pe venitcontributii cass


Data aparitiei: 21 Martie 2017

Votati articolul "Plafon CASS pentru venituri din chirii. Ce datoram Fiscului si cum calculam corect platile?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X