email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Furnizor prescris. Scoaterea din evidenta contabila. Cum procedam?

scoaterea din evidentafurnizori prescrisiinregistrari contabileanulare datorii

In cazul urmator, avem situatia unei firme cu un furnizor neplatit din anul 2014 din cauza ca nu a putut fi contactat. Valoarea facturii neachitate este de 100 lei. Activitatea acestei firme este suspendata din luna decembrie 2015. Stabilim daca exista un termen de prescriptie pentru aceasta datorie, care sunt inregistrarile care trebuie efectuate pentru scoaterea din evidenta, precum si daca societatea poate face acest lucru din oficiu pe baza optiunii factorilor de decizie din firma.

Din punct de vedere juridic, termenul  general de prescriptie extinctiva este prevazut la art. 2517 din Codul civil si este de 3 ani, daca legea nu prevede un alt termen.
Asadar, in cazul dvs. datoriile  neachitate  reprezinta datorii prescrise in cazul in care acestea sunt mai vechi de 3 ani si nu s-a facut niciun demers pentru plata acestora.
 
La pct. 328 din OMFP 1802/2014 Reglementari contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca:

328. La scaderea din evidenta a creantelor  si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa  demonstreze ca  au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora."

Este necesar ca administratorul firmei sa consemneze aceasta hotarare de scoatere din evidenta a furnizorului prin emiterea unei decizii in acest sens, in care se va stipula denumirea furnizorului,  documentele (nr. si data), valoarea /debitului /neplatit, facand trimitere si la motivele ce au stat la baza deciziei.
 
Astfel, in baza deciziei privind scoaterea  din evidenta a furnizorui  prescris, veti inregistra in contabilitate: 401 = 7588
 
Venitul inregistrat astfel este un venit impozabil la calulul impozitului pe profit, intrucat nu se incadreaza in exceptiile prevazute de art. 23 din Codul fiscal.
 


Din perspectiva TVA, stingerea datoriei fata de un furnizor de bunuri sau prestator de servicii nu reprezinta operatiune impozabila, din perspectiva TVA, deoarece nu este o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuata cu plata, chiar daca anularea datoriei este realizata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare. Asadar, operatiunea de stingere a datoriilor catre furnizori, nu are caracter economic, prin urmare, pentru astfel de sume nu se colecteaza TVA.
 
De asemenea, nu se va ajusta taxa dedusa la achizitie. Anularea datoriei, trebuie comunicata in scris furnizorului respectiv.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu -  Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scoaterea din evidentafurnizori prescrisiinregistrari contabileanulare datorii


Data aparitiei: 12 Mai 2017

Votati articolul "Furnizor prescris. Scoaterea din evidenta contabila. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 24 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X