email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare la venituri a subventiei pentru SRL-D. Corectie erori. Cum procedam cand avem un singur salariat?

inregistrare venituricorectiesubventiisrl-dcorectare erori

In cazul urmator, avem ca subiect situatia in care a fost preluat in luna octombrie 2016 un SRL-D infiintat in anul 2015 care a primit subventii nerambursabile pentru dezvoltarea activitatii in suma de 94.000 lei. Pe masura ce au fost efectuate cheltuieli, acestea au fost preluate la venituri. Conform situatiei prezentate de administrator s-au efectuat cheltuieli in suma de 94000 lei. Pana la data de 31.12.2015 nu au fost trecute la venituri. In balanta anului 2016 figureaza in contul 472 suma de 54000 lei neinchisa. Vom vedea cum se regleaza aceasta situatie si daca se regularizeaza bilantul pe anul 2015 sau se inregistreaza suma de 54 000 lei la venituri. Se mentioneaza ca pentru 2016 exista un singur salariat cu doua ore.

Raspuns: Datele prezentate nu sunt foarte clare in privinta situatiei cheltuielilor eligibile pentru care microintreprinderea SRL-D a primit alocatia financiara nerambursabila (subventia) intrucat, asa cum ati si precizat, alocatia/subventia trebuia inregistrata la venituri pe masura efectuarii cheltuielilor, iar conform Ghidului solicitantului sumele se acordau pe masura efectuarii cheltuielilor eligibile.

Probabil cheltuielile au fost efectuate la momentul incasarii alocatiei financiare nerambursabile/subventiei in anul 2015, dar s-a omis inregistrarea veniturilor aferente, acestea ramanand inregistrate in creditul contului 472 (din articolul contabil 445 "Subventii" = 472 "Venituri inregistrate in avans"). Exista si posibilitatea ca doar bunurile sa fi fost achizitionate in anul 2015 si sa fi fost achitate din subventii in anul respectiv, dar ele sa fie reflectate din punct de vedere contabil in cheltuielile aferente anului 2016 si, in consecinta, si alocatiile/subventiile sa trebuiasca a fi inregistrate la venituri tot in cursul anului 2016.

In prima ipoteza, ar fi vorba de o eroare de inregistrare, fara ca aceasta sa conduca la modificarea situatiei financiare afernta anului 2015 in conformitate cu principiul intangibilitatii potrivit caruia, in cazul corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu se modifica bilantul perioadei anterioare celei de raportare (pct. 54 alin. 2 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014). In consecinta, corectia erorii in contabilitate se va face pe seama rezultatului reportat, cu respectarea prevederilor subsectiunii 2.5.2 din reglementarile contabile amintite, prin articolul contabil 472 "Venituri inregistrate in avans" = 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile". In cea de-a doua ipoteza, daca nu a fost depusa situatia financiara anuala aferenta anului 2016, se va proceda la inregistrarea la venituri prin articolul contabil 472 "Venituri inregistrate in avans" = 741 "Venituri din subventii de exploatare".

In privinta faptului ca SRL-D are un singur salariat, trebuie retinut ca subventiile nerambursabile, in fapt alocatiile financiare nerambursabile, sunt acordate in temeiul art. 5 lit. a din OUG 6/2011 care prevede ca microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant (SRL-D) beneficiaza de acordarea prin O.T.I.M.M.C. a unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.

Pentru a beneficia de aceasta facilitate, SRL-D are obligatia, printre altele, sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga, si sa mentina in activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii acestei facilitati pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant in afaceri, dupa cum se prevede la art. 4 lit. b din ordonanta. In cazul neindeplinirii acestei obligatii facilitatea acordata prin programul pentru SRL-D se considera acordata necuvenit si se recupereaza, dupa cum se prevede la art. 9 alin. 1 lit. b din OUG 6/2011.  


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare venituricorectiesubventiisrl-dcorectare erori


Data aparitiei: 29 Mai 2017
Ultima actualizare: 05 Iunie 2017

Votati articolul "Inregistrare la venituri a subventiei pentru SRL-D. Corectie erori. Cum procedam cand avem un singur salariat?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X