email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila: agentie de turism

Monografie contabila: agentie de turism
agentie turismmonografie contabilatva

Vom afla in continuare care este monografia contabila pentru o agentie de turism platitoare de TVA care desfasoara operatiuni atat in Romania cat si international in UE si NON-UE. Citeste analiza completa a specialistului!

 

Monografie contabila pentru agentie de turism: raspunsul specialistului


Regimul TVA

Potrivit prevederilor art. 311 din Codul Fiscal, prin agentie de turism se intelege orice persoana care in nume propriu sau in calitate de agent intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze persoanelor care calatoresc individual sau in grup servicii de calatorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate si alte servicii turistice. Agentiile de turism includ si touroperatorii.
 
In cazul in care o agentie de turism actioneaza in nume propriu in beneficiul direct al calatorului si utilizeaza livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate de alte persoane, toate operatiunile realizate de agentia de turism in legatura cu calatoria sunt considerate un serviciu unic prestat de agentie in beneficiul calatorului.
 
 Baza de impozitare a serviciului unic este constituita din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabile.
 


In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate in afara Uniunii Europene, serviciul unic al agentiei de turism este considerat serviciu prestat de un intermediar si este scutit de taxa.

Agentia de turism nu are dreptul la deducerea sau rambursarea taxei facturate de persoanele impozabile pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in beneficiul direct al calatorului si utilizate de agentia de turism pentru furnizarea serviciului unic.

 Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special.
 
Regimul special nu se aplica pentru agentiile de turism care actioneaza in calitate de intermediar si pentru care sunt aplicabile prevederile art. 286 alin. (4) lit. e) in ceea ce priveste baza de impozitare.

Art. 286 alin (4) lit. e) prevede ca baza de impozitare nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.
 
In sensul acestui articol sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar. Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau.

 Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi.

Agentia de turism poate opta si pentru aplicarea regimului normal de taxa, cu urmatoarele exceptii, pentru care este obligatorie taxarea in regim special:

a) cand calatorul este o persoana fizica;
b) in situatia in care serviciile de calatorie cuprind si componente pentru care locul operatiunii se considera ca fiind in afara Romaniei.

 Atunci cand agentia de turism aplica regimul normal de taxare, va factura fiecare componenta a serviciului unic la cota taxei corespunzatoare fiecarei componente in parte. In plus, baza de impozitare a fiecarei componente facturate in regim normal de taxa va cuprinde si marja de profit a agentiei de turism.
 
Aplicand regimul special de TVA aferent serviciului unic, agentia de turism va intocmi o factura care va cuprinde costul serviciilor achizitionate de ea si revandute calatorului, in valoarea facturii fiind inclus si TVA.

TVA nu se evidentiaza distinct in factura

Nu se colecteaza TVA pentru sumele incasate in avans deoarece nu exista toate elementele necesare pentru determinarea marjei profitului.
 

 
 In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate in afara Uniunii Europene, serviciul unic al agentiei de turism este considerat serviciu prestat de un intermediar si este scutit de taxa. In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate atat in interiorul, cat si in afara Uniunii Europene, se considera ca fiind scutita de taxa numai partea serviciului unic prestat de agentia de turism aferenta operatiunilor realizate in afara Uniunii Europene.

In aceasta situatie se considera ca este aplicabil regimul normal de taxare aferent unui serviciu de intermediere.

Astfel, pentru serviciul unic prestat nu se aplica regimul special si nu se colecteaza TVA.

Pe factura se inscrie mentiunea neimpozabil in Romania (SDD).
 
In ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate, OMFP 1802/2014 prevede ca sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori.

In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate numai de comisioanele cuvenite.
 
Formula contabila prin care se inregistreaza factura emisa catre client si contravaloarea facturilor primite pentru serviciul de turism cazare, transport, etc este:


     411 =            %              -  valoarea totala factura           
Clienti/ analitic             704                          -venitul din comision
             Venituri din servicii prestate
           4427    - TVA calculat la marja dar neevidentiat in factura
             TVA colectata
401                - cost servicii
       Furnizori
 
Incasarea facturii de la clienti
         5311 = 411
  Casa in lei                         Clienti
 
Achitarea furnizorilor
401 = 5121
                Furnizori            Conturi la banci in lei
 
Factura se emite fara TVA si se mentioneaza TVA inclusa.
 
Incasarea avansurilor
411 = 419
Clienti Clienti- creditori
Si
5314/5311/5121 = 411
 
Emiterea facturii finale
     411 =            %                           
Clienti/ analitic             704                         
             Venituri din servicii prestate
           4427                           
             TVA colectata
401/analitic cazare   
       Furnizori
401/analitic transport   
       Furnizori
 
Reglarea avansurilor incasate si incasarea diferente
       % = 411
    5314 Clienti/analitic                     
Casa in valuta
    419
Clienti creditori
 
Plata facturilor emise
         401/analitic      = 5121 /5124
Furnizori Conturi la banci in lei/ valuta

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
agentie turismmonografie contabilatva


Data aparitiei: 19 Martie 2019

Votati articolul "Monografie contabila: agentie de turism":
Rating:

Nota: 3.82 din 5 din 37 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X