email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ar trebui contabilii sa ofere consultanta privind planificarea fiscala si cand au obligatia de a rezilia un contract?

contabiliconsultanta fiscalaplanificare fiscalaautoritatisfaturi contabil

In ce priveste planificarea fiscala, intr-un document recent privind rolul profesionistilor contabili in impozitare, publicatia Accountancy Europe a oferit cateva linii de orientare pentru contabili, de luat in considerare atunci cand isi sfatuiesc clientii. Se mentioneaza insa ca aceste sfaturi sunt pentru o situatie ideala si ca e posibil sa nu se aplice in toate jurisdictiile, in functie de reglementarile variate din fiecare zona, perspectivele culturale diferite sau faptul ca dezbaterea privind gradul de respectare a obligatiilor fiscale se afla la un nivel diferit in fiecare tara. 

Contabililor li se cere adesea, uneori prin lege, sa ii faca pe contribuabili constienti de toate caile legale prin care raspunderea fiscala poate fi atenuata - cel putin in cadrul contractului si cu privire la ceea ce ar trebui sa fie asteptarile din  partea unui profesionist cu o experienta similara. Cu toate acestea, decizia finala ii apartine clientului in ce priveste urmarea procedurii privind planificarea fiscala, iar contabilul e liber sa refuze sa aplice aranjamentele pe care nu le considera ca fiind in avantajul clientului pe termen lung sau care intra in conflict cu codul deontologic sau poate aduce daune renumelui profesional. 

In afara de principiile pe care toti contabilii trebuie sa le respecte in activitatea profesionala zilnica, Accountancy Europe face patru recomandari de urmat cand contribuabilii sunt sfatuiti de catre contabili:


1. Contabilii trebuie sa ofere consultanta fiscala bazata pe evaluarea realista a legislatiei fiscale in vigoare. Acolo unde exista neclaritati, contabilul trebuie sa ofere clientului evaluarea lor sincera a acestor nesigurante, precum si riscul potential pe care il implica. Unde e necesar, profesionistul contabil trebuie sa beneficieze de lamuriri suplimentare adecvate pentru a confirma luarea de pozitie prezentata clientului. 

2. Contabilii trebuie sa ofere consultanta fiscala in functie de fiecare client in parte. In practica, profesionistii contabili nu ar trebuie sa promoveze scheme de evitare a platii taxelor prefabricate, ci mai degraba sa ofere sfaturi in functie de realitatile comerciale si economice ale clientului in cauza. 

3. Contabilii NU trebuie sa elaboreze sau sa promoveze structuri de planificare fiscala sau angajamente care au ca scop obtinerea altor rezultate decat cele cerute clar de legiuitor si/sau care sunt in intregime artificiale sau fortate si care urmaresc sa exploateze portite in legislatie, nepotriviri intre diferite legi sau tratament diferit al structurilor din diferite tari. 

4. Contabilii au obligatia de a incheia orice relatie contractuala cu acei clienti care aleg sa nu ofere informatii relevante (definite astfel la nivel national) catre autoritatile fiscale.


Documentul complet publicat de Accountancy Europe poate fi descarcat de aici


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabiliconsultanta fiscalaplanificare fiscalaautoritatisfaturi contabil


Data aparitiei: 26 Iulie 2017

Votati articolul "Cum ar trebui contabilii sa ofere consultanta privind planificarea fiscala si cand au obligatia de a rezilia un contract?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X