email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare in regim special. Cum trebuie sa procedati si ce declaratii depuneti?

regim special tvadecont 301achizitii intracomunitaretva
In cazul urmator, avem ca subiect o persoana juridica neplatitoare de TVA care depune declaratia 091 pentru inregistrarea prin optiune pentru achizitii intracomunitare conform art. 268 alin (6) din Codul Fiscal. Va obtine un cod special de TVA. 
 
Stabilim daca trebuie sa mai depuna si declaratia 095. De asemenea, va depune Decontul special de TVA301 doar in perioadele in care exista exigibilitatea TVA. Vom vedea daca depune si D390 si daca valoarea TVA se va exemplifica prin articolul 4426=4427 sau daca, nefiind platitoare de TVA, valoarea taxei se va include in valoarea marfii.
 
Raspunsul specialistului:
 
Incepand cu anul 2017, nu se mai depune formularul cod 095 “Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari” deoarece obligatia inscrierii in acest registru a fost abrogata prin O.U.G. nr. 84  din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal. Pentru adoptarea acestei reglementari, legiuitorul a considerat ca  nu se mai justifica restrictionarea accesului operatorilor economici la un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare prin inscrierea in registrul operatorilor intracomunitari, avand in vedere ca exista alte parghii, mai eficiente, pentru prevenirea evaziunii fiscale, inclusiv in ceea ce priveste operatiunile intracomunitare,
         
Prin  art. 268 alin. (6) din Codul fiscal se prevede posibilitatea persoanei impozabile de inregistrare in scopuri de TVA in regim special pentru efectuarea de  achizitii intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania, chiar daca plafonul anual de 10.000 euro, cu un echivalent de 34.000 lei nu a fost depasit in cursul unui an calendaristic. Inregistrarea este valabila pentru o perioada de 2 ani consecutivi. 
                   
 Inregistrarea in regim special in scopuri de TVA se efectueaza conform prevederilor art. 317 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" alin.  (2) din Codul fiscal  "Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, daca nu este inregistrata si nu este obligata sa se inregistreze conform art. 316, si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania pot solicita sa se inregistreze, conform prezentului articol, in cazul in care realizeaza achizitii intracomunitare, conform art. 268 alin. (6) …. "
 
Anularea inregistrarii poate fi solicitata de catre persoana impozabila conform prevederilor alin.   (6) al art. 317 daca nu este obligata sa se inregistreze in regim normal conform prevederilor art. 316, la depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei. "Persoana inregistrata in scopuri de TVA conform alin. (2) poate solicita anularea inregistrarii oricand dupa expirarea a 2 ani calendaristici care urmeaza anului in care a optat pentru inregistrare, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care depune aceasta solicitare sau in anul calendaristic anterior, daca nu si-a exercitat optiunea conform alin. (7). "
 
Codul de TVA obtinut de la organul fiscal competent trebuie comunicat de catre cumparatorul din  Romania vanzatorului stabilit pe teritoriul comunitar  pentru a considera ca efectueaza o livrare intracomunitara scutita de TVA in statul sau membru, dar impozabila  in Romania deoarece locul achizitiei este considerat a fi in  Romania. 
 
Asa cum ati precizat si dvs., decontul special de TVA cod 301 se  transmite organului fiscal competent numai pentru luna calendaristica in care se efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri, la data exigibilitatii TVA (data emiterii facturii de catre furnizorul extern). 
 
Pentru achizitia astfel efectuata, cumparatorul din Romania este obligat la plata TVA, calculata prin aplicarea cotei standard TVA 19% sau a cotei reduse TVA 9% (de exemplu pentru achizitii de flori). Suma TVA datorata bugetului de stat se calculeaza  la o baza de impozitare in lei, determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.  Suma TVA astfel datorata trebuie raportata prin formularul cod 301 "Decont special de TVA".
 
Prin decontul cod 301, operatiunea.  se raporteaza la sectiunea  1 "Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile - altele decat  mijloacele de transport noi si produsele accizabile"  care cuprinde urmatoarele coloane:
 
1. numar document/data. In aceasta coloana  se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
2. valoarea in valuta. In aceasta coloana  se inscrie valoarea facturii emise de catre furnizor; 
3. tipul valutei (euro, chf, u.s.d., etc.);
4. cursul de schimb valutar utilizat;  
5. baza de impozitare a TVA. In aceasta coloana  se inscrie suma in lei rezultata din aplicarea cursului valutar asupra valorii in valuta facturate de furnizor. 
6. TVA datorata.
 
Formularul cod 301 reglementat prin O.M.F.P. nr.  592 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr. 94 din 8 februarie 2016 se transmite electronic la organul fiscal competent  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor.  Acelasi termen trebuie respectat si pentru declaratia cod 390.
 
Deci, valoarea operatiunii trebuie raportata si prin declaratia recapitulativa  cod 390 VIES, cu simbolul A.
 
TVA datorata pentru achizitia efectuata se vireaza bugetului de stat din Romania  pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat achizitia.
 
Deci, pentru aceasta operatiune, suma TVA datorata nu se evidentiaza prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 asa cum ar proceda o persoana impozabila inregistrata in regim normal conform prevederilor art. 316. Practic, persoana impozabila inregistrata in regim special in scopuri de TVA nu trebuie sa utilizeze conturile specifice de TVA.  Pentru inregistrarea obligatiei de plata a TVA se utilizeaza contul 446 " Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate", analitic distinct. 
 
Suma TVA datorata bugetului de stat reintregeste costul de achizitie al marfurilor cumparate prin formula contabila 371 = 446. In acest sens, am in vedere prevederile  O.M.F.P.  1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 1.2, pct. 8, subpunctul 6. Astfel, costul  de achizitie este reprezentat de  pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie. Deci,  costul de achizitie al bunurilor si serviciilor cuprinde pretul de cumparare  si  taxe  pe care persoana juridica nu  le poate recupera de la autoritatile fiscale, inclusiv orice alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor/serviciilor respective.
 
   In eventualitatea in care in pretul bunurilor nu este inclusa si valoarea transportului, iar transportul este efectuat de catre o persoana impozabila dintr-un stat membru,  cumparatorul din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 si pentru efectuarea achizitiei intracomunitare de servicii deoarece serviciul este impozabil in Romania. Valoarea serviciului primit se raporteaza, de asemenea, atat prin decontul special de TVA cod 301, la sectiunea 4, cu report la sectiunea 4.1 deoarece operatiunea se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul S. Atat costul transportului, cat si suma TVA datorata pentru primirea acestuia,  reintregeste, de asemenea, costul de achizitie  al marfurilor.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim special tvadecont 301achizitii intracomunitaretva


Data aparitiei: 04 Septembrie 2017

Votati articolul "Inregistrare in regim special. Cum trebuie sa procedati si ce declaratii depuneti?":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X