email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributia de asigurari sociale datorata de angajatori. Care este baza de calcul?

Contributia de asigurari sociale datorata de angajatori. Care este baza de calcul?
cod fiscalasigurari sociale de sanatatesalariul minimcreante salariale

Vom analiza astazi daca in forma actuala pentru art. 140 din Codul Fiscal se mai mentine conditionarea la fel ca in cazul in care castigul lunar brut realizat in cazul unui contract cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara.

Mentionam ca furnizorii de servicii de profil considera ca se mentine conditionarea prin calcularea salariului net pornind de la un salariu brut mai mic decat salariul minim pe tara. Vom afla in continuare care este procedura de urmat in aceasta situatie.
 

Iata raspunsul specialistului!
 

Dupa introducerea in 2017 prin OG nr. 4/2017 a unui plafon minim pentru baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si pentru baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate de angajator, in cazul castigului din salarii lunar brut al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țara garantat in plata, prin OUG 79/2017 masura a fost trasnferata la nivelul noilor contributii suportate de angajat in cote de 25% si 10%. Preluarea de catre angajat a contributiilor datorate de angajator s-a realizat in contextul eliminarii celorlalte 4 contributii sociale obligatorii existente in anul 2017, respectiv a contributiei pentru concedii si indemnizatii, contributiei asigurarilor pentru somaj, contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include veniturile enumerate la art. 139 alin. (1) din Codul fiscal.

In cadrul art. 146 alin. (5) – (5 indice 3) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat si completat prin OUG nr. 79/2017 au fost integrate prevederile OG nr. 4/2017 transpuse la nivelul contributiilor datorate de persoanele fizice incepand cu 1 ianuarie 2018.

Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotelor de 25% asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Art. 140 din Codul fiscal reglementeaza obligatia angajatorului de a calcula si suporta suplimentar pentru acele locuri de munca in conditii deosebite si speciale, cote de 4% si de 8% corespunzator contributiei de asigurari sociale datorate de angajator, in cazul salariatilor care lucreaza in locuri de munca in conditii deosebite si speciale.

Pentru persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute enumerate la art. 139 din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia, pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite, speciale sau in alte conditii de munca. Asadar doar in cazul conditiilor deosebite, speciale sau in alte conditii de munca, angajatorul suporta si el o contributie de asigurari sociale an cote de 4% si 8% in functie de aceste conditii de munca.

Intr-adevar potrivit administratiei fiscale, in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau de persoanele asimilate acestora, prevazuta la art. 140 din Codul fiscal, se includ sumele care fac parte din baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajați, tinandu-se seama de exceptiile prevazute la art. 141 si 142 din Codul fiscal, prevederea in forma aplicabila pentru anul 2017, regasindu-se in cadrul pct. 3 alin. (4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 140. In aceste conditii, in contextul noului cadru legislativ, clarificarea modului de aplicare al acestor prevederi urmeaza sa fie realizata de autoritatea fiscala prin legislatia secundara adoptata in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale in termenele prevazute de lege.

 

Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalasigurari sociale de sanatatesalariul minimcreante salariale


Data aparitiei: 24 Ianuarie 2018

Votati articolul "Contributia de asigurari sociale datorata de angajatori. Care este baza de calcul?":
Rating:

Nota: 1.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X